A magyarországi 2014-es Országos Tervezőgrafikai Biennálé válogatott kollekcióját mutatták be szeptember 17-én Ljubjanában. A tervezőgrafikai művészet periodikus kiállításának máig az a feladata, hogy a kortárs tervezőgrafika alakulását, új értékeit, eredményeit, lehetőségeit, generációit számon tartsa és bemutassa. A kiállítás megnyitóján Szilágyiné Bátorfi Edit nagykövetasszony örömmel üdvözölte a megjelenteket.

 

A Biennálé kiváló alkalom volt arra, hogy a művészek láttassák magukat, érzékelhetővé tegyék azt a munkát, amit egy-egy cégarculat, logó, naptár, kiállítási grafika, bélyeg, film-, színházi plakát, vagy a többi, grafikai tervezést igénylő feladat létrejöttét dokumentálja ? emelte ki dr. Hóvári János, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. főigazgatója a megnyitón. Önálló alkotóművészek, grafikai stúdiók, valamit a művészeti felsőoktatásban tanuló tervezőgrafikus hallgatók, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Pécsi Művészeti Egyetem tervezőgrafikus hallgatóinak munkái szerepelnek a seregszemlén, amely október 5-ig várja a látogatókat, a Ljubjanai Városháza Történelmi Átriumában.

20150917_171449

 

A korábbi biennálékon a főszerepet a plakátok játszották, 2014-ben azonban az arculatterveken, termékreklámokon, logókon, infografikákon, kiadványterveken, borítókon volt a hangsúly. A kiállított munkák bizonyítják, hogy a tervezőgrafikusok, sőt, az egyetemi hallgatók is jól ismerik a formák természetét, s kellő gyakorlattal rendelkezve értően tudják alkalmazni az arányosság, a ritmus, a szimmetria, aszimmetria, irányultság, valamint a formakontrasztok felidéző hatásait, és tisztában vannak a színek pszichológiai jellemzőivel is.

 

Erőteljes megfogalmazások, szemfogó frappáns képi ötletek, képzőművész igényű képszerkesztés jellemzi a fiatalok alkotó-kutató munkáit. Önálló képi világ, gondolati-narratív közlés teszi érdekessé a film, a környezetvédelmi plakát-terveket. Szerepet kap a tudomány és a művészet, illetve a technika és a kultúra viszonya, olyan fogalmak mentén, mint az érzékelés, az emlékezet, a társadalmi és közösségi térhasználat.

20150917_184114

 

A tervezőgrafikus seregszemlén megkülönböztetett figyelmet érdemeltek az aktuális évfordulókhoz kapcsolódó művek, így Ybl Miklós születésének 200. évfordulója tiszteletére készült plakáttervek.

 

Az alkotók a digitális nyomatoknak, számítógépes grafikáknak a nyelvi, kompozíciós lehetőségeit maximálisan kihasználják.

 

A globális piac és a termékek 21. századi dömpingje miatt a vállalatoknak fontos, hogy termékeik, a márkák egyértelműen beazonosíthatók legyenek. Az igényeket felismerve hirdettek pályázatot a borcímke-tervekre, melyek közül néhányat itt is bemutattak. A plakátképek közös nevezője az absztrakció. Néhány plakát-terv szimbolikus jelentéstartalmat hordoz és briliáns fantáziával fejezik ki a az elmúlt társadalmi-politikai rendszerek groteszknek tűnő, ám nagyon is komoly bírálatát.