Európai uniós petíciót indított a külföldön tanuló magyar diákokat tömörítő Hungarian Youth Association és lengyel partnere, a Federation of Polish Student Societies in the UK annak érdekében, hogy a brexit után drasztikusan megemelkedő brit egyetemi tandíjak ne jelenthessenek akadályt az Európai Unióban élő tehetséges fiataloknak.

A SaveEUStudents kampány célja az egyenlő feltételek megteremtése minden magyar és európai uniós diák számára. Ezt a petíciót beadó szervezetek egy olyan uniós program létrehozásával tervezik elérni, mely fedezné az egyetemi tandíjakat, illetve a megélhetési költségeket, valamint az Erasmus+ helyébe léphetne az Egyesült Királyságban, miután az ország 2020. december 31-én az uniós oktatási programból is kilépett.

Jelenleg 2530 magyar és összesen 147 ezer EU-s diák tanul az Egyesült Királyság egyetemein, ebből nagyjából 14 ezren az Erasmus segítségével. Ez a szám azonban drasztikusan csökkenni fog a 2021 szeptemberében induló tanévtől a brit tandíjak jelentős megemelése miatt, ha az Európai Unió nem siet a diákok segítségére. „A SaveEUStudents kampány segítségével minimalizálni lehet az okozott károkat, és ezért a célért dolgozunk szorosan együtt a lengyel diáktársainkkal” – mondta el Karagich Bálint, a Hungarian Youth Association társ-ügyvezető igazgatója.

A Hungarian Youth Association egy, a külföldön tanuló magyar hallgatók számára létrehozott nonprofit diákszervezet. A társaság célja egy olyan platform biztosítása a magyar fiatalok számára, ahol azok megoszthatják tapasztalataikat és kapcsolatokat teremthetnek hasonló háttérrel rendelkező társaikkal.

A szervezet az Egyesült Királyságban 19 egyetemi diákközösséget képvisel és közel 3000 diák érdekképviseletét látja el. A Hungarian Youth Association az Egyesült Királyságon kívül Ausztriában, Franciaországban és Hollandiában van jelen, amit öt további tagszervezet megalakítása követ majd a közeljövőben.

Kép forrása: a Hungarian Youth Association Facebook-oldala