Két magyar nyelvű színházi produkciót is jelölt a legjobb előadásnak járó díjra a Román Színházi Szövetség (Uniter), valamint számos kategóriában szerepelnek még magyar jelöltek.

Csiky Gergely Állami Magyar Színház 1978 előadás Belo.jpg
A Csiky Gergely Állami Magyar Színház 1978 című előadása. Fotó: Beliczay László

A szakmai szervezet szerdán tette közzé honlapján a jelöltlistát, amelyet a romániai színházakban tavaly játszott előadások közül választott ki a szakmai zsűri. A grémiumot Alina Epîngeac, Cristina Rusiecki és Octavian Szalad színikritikusok alkotják.

A legjobb előadásnak járó díjra a többi mellett a temesvári Csíky Gergely Állami Magyar Színház 1978 című előadását is jelölték. Simona Semenič szlovéniai drámaíró szövegeit a szintén szlovéniai Tomi Janežič rendező vitte színre. Az előadás a hetvenes évek kommunista Romániáját idézi. Az előadást a legjobb díszlet kategóriában is jelölték a szlovén Branko Hojnik díszlettervező munkája elismeréseként.

Iráni konferencia.jpg
A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Iráni konferencia című előadása. Fotó: Barabás Zsolt

A legjobb előadás kategóriában a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház is jelöltként szerepel a Bocsárdi László rendezte Iráni konferencia című előadással.

A legjobb rendezés kategóriában a Kolozsvári Állami Magyar Színház Elektra című előadását jelölték Nagy Botond rendezésében. Az előadást a legjobb fénytechnikáért járó díjra is jelölték.

A debüt kategória jelöltjei között Ricz Ármin rendező is ott van, akire a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat A tavasz ébredése című előadása színreviteléért figyelt fel a szakma.

A legjobb női főszereplőnek járó díjra B. Fülöp Erzsébet marosvásárhelyi színésznő is esélyes, akit a Tompa Miklós Társulat Az igazság gyertyái című előadásban nyújtott alakításáért, Kovács Márta szerepének megformálásáért jelöltek a díjra. Székely Csaba drámaírónak az 1940-es években Bözödújfaluban játszódó történelmi drámáját Sebestyén Aba vitte színre. Az előadást Cári Tibor zeneszerző eredeti zenéje miatt a legjobb zene és hangdizájn kategóriában is jelölték. Székely Csaba drámaíró műve az először bemutatott legjobb szöveg kategóriában is jelölést kapott.

A legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjra Bács Miklós színművész is esélyes a Kolozsvári Állami Magyar Színház Rokonok című előadásában nyújtott alakításáért. A Bocsárdi László rendezte előadásban az ismert színész a polgármester és a polgármester titkára szerepeket alakítja.

A legjobb rendezésért járó díj várományosai között két német nyelvű előadás is szerepel. Ezek egyike Horváth Hunor Woyzeck-rendezése a nagyszebeni Radu Stanca Színház német társulatának előadásában. Az előadást Michael Bischoff munkája miatt a legjobb fénytechnikáért járó díjra is jelölték.

A legjobb rendezésért járó díjra Kovács Írisz rendező is esélyes, őt a Temesvári Állami Német Színház Tschick című előadásával jelölték.

A legrangosabb román színházi díjakat a május 27-én Bukarestben tartandó 32. UNITER-gálán adják át.