Lezárult a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ), a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum és a Startup Campus kollaborációjában létrejött Kerülj Képbe! – Év Felfedezettje pályázat. A divat és design legfiatalabb feltörekvő tehetségei 2024. június 6-án ünnepélyes díjátadón mutatták be projektjeiket.

A Kerülj Képbe! – Év Felfedezettje pályázat díjátadója. Kép forrása: HFDA / Enterprise Hungary
A Kerülj Képbe! – Év Felfedezettje pályázat díjátadója. Kép forrása: HFDA / Enterprise Hungary

A Divat és Designipari Szakképzésfejlesztést Támogató Program keretein belül létrehozott Kerülj Képbe! – Év Felfedezettje pályázat 2023 óta a hazai kreatív iparágak szereplőinek utánpótlására, presztízsnövelésre, valamint új szakmai ismeretek szerzésére és fejlesztésére ösztönzi a szakképzésben tanulókat. Az idei „Örökség újratöltve: Tervezz a holnapnak!” tematikával meghirdetett pályázat koncepciója az értékmentés és -megőrzés, valamint a kulturális örökségek újraértelmezésére épült, amelyre szabadon választott, tradicionális és innovatív technológiák integrálásával létrehozható pályamunkák beérkezését várták.

A program döntőjében az indulók közül a szakmai zsűri – Jakab Zsófia, a kreatívipar fejlesztéséért és ágazati koordinációjáért felelős miniszteri biztos, az MDDÜ vezérigazgatója, Osvárt Judit, az Elle Decoration főszerkesztője, valamint Maróy Krisztina, a Glamour magazin és a Glamour.hu alapító-főszerkesztője – végül három divat és két design területen szakképzésben tanuló csapatot választott ki, akik az elmúlt két és fél hónapos periódus során kidolgozott pályamunkával debütálhattak a 2024. június 6-án megrendezett záróeseményen.

A program eredményeinek bemutatóit, valamint a díjátadó ceremóniát ezúttal a Hungarian Art & Business (HAB) impozáns tereiben rendezték meg. A program nagykövete, Csalár Bence divatújságíró és -szakértő által moderált díjkiosztón Jakab Zsófia köszöntötte a fiatal tehetségeket, valamint ismertette a divat- és designipari szakképzést fejlesztő program misszióját.

A divat szekcióban Keszeg Anna kultúrakutató, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem docense mentorálta a  Győri SZC Sport és Kreatív Technikum tanulóiból álló, Fakie nevű csapatot, akik a kategória első helyezését érdemelték ki. A nyolcvanas évek gördeszkás hip-hop szubkultúráját a Győri Nemzeti Színház Vasarely által készített mozaikmintájával és kortárs streetstyle elemekkel fűszerezték – az extravagáns kapszulakollekcióhoz egy Bravo magazin ihlette, leporellóposzter formátumú katalógust is társítottak.

A kategória második helyezését a Kovács Adél trendkutató, design-tanácsadó, egyetemi oktató által mentorált Hetlekotla formáció nyerte el Heje-Huja homokóra nevű projektjével, amely a hagyományos népviselet rétegeit hordható, szerethető, fiatalos formában dolgozta fel. A szekció harmadik helyezését a BKSZC Kreatív Technikumból érkező Molylepkéknek ítélték, akiket Györök Bori divat-és ékszertervező mentorált. Érzékeny, textilvirágokkal bolondított kompozíciójuk, a Halott Menyasszony Arany János Kertben című versét idézte meg egy drámai esküvői ruha formájában.

A design kategóriában a BKSZC Kozma Lajos Faipari és Kreatív Technikum Kele Sára formatervező által mentorált Bohém Bandája nyerte el az első helyezést egy három részből álló boudoir-koncepcióval. A projekt többek között egy fésülködőasztalon elhelyezett, női torzóból kialakított tükrös ékszertartó szekrényt, valamint egy spanyolfalat is magába foglalt. A Bohém Budoár installáció harmadik szegmensében egy szabóbabára illesztett táblagépen futó alkalmazás a ’90-es években népszerű, szépségszalonos számítógépes játékokat idézte meg.

Édes Balázs, a LumoConcept ügyvezetője a BKSZC Kreatív Technikumából érkezett Misztérió designcsoportot mentorálta – Hang-fal című pályamunkájukat a szakmai zsűri második helyezéssel jutalmazta. A karcos felület miatt menthetetlen bakelitlemezekből új formai lehetőségek feltérképezésével, illetve bravúros anyagalakítási és illesztési megoldásokkal moduláris térelválasztó elemeket, valamint egy látványos fali kalaptartó panelt hozott létre a diákcsapat.

A díjátadó során a dobogós csoportokat többek között értékes könyvcsomaggal, vásárlási utalványokkal és szakmai workshopokon való részvételi lehetőséggel jutalmazták. A szervezők nem engedik el teljesen a diákcsapatok kezét, az MDDÜ figyelemmel kíséri a résztvevők szakmai útját, és ahol lehetséges, igyekszik programjaiban lehetőséget biztosítani számukra. Céljuk, hogy az új szakmai kapcsolatok tovább épüljenek a szakképzési intézmények és a diákok között egyaránt.

Az MDDÜ a jövőben is tervezi hasonló programok megvalósítását a szakképzésfejlesztés területén a kreatívipari szakemberek utánpótlásának biztosítása érdekében.