Június 1-jén láthatta első alkalommal a Wiener Festwochen (Bécsi Ünnepi Hetek) közönsége az Éneklő fiatalok című magyar előadást. A produkciót június 2-án és 3-án is játsszák a Schauspielhausban.

Az Éneklő fiatalok premierje 2021. augusztus 23-án volt a Trafóban, a Görög Befogadás – migrációs történetek tegnap és ma elnevezésű Liberty fesztivál keretében. A kórusszínházi előadást azóta a Trafóban és a drezdai Fast Forward Festivalon láthatta a közönség. A művet az azonos című szobor inspirálta: Makrisz Agamemnon Éneklő fiatalok című alkotása, amelyet a Népstadion díszútján állították fel, és a rendszerváltáskor sem mozdították el, ma újra látható a Puskás Aréna mellett.

Mit énekeltek az ötvenes években és mit énekelnek ma? Mit üzen a hatalom a megrendelt és köztereken elhelyezett alkotásokkal? Mely művészekkel, előadókkal vállal közösséget rendezvényei színpadjain? Miről énekelnek a rendszerek kegyeltjei? Velük énekelünk? Az Éneklő fiatalok 1945 és 1956 közötti mozgalmi és tömegdalok, valamint 2010 utáni pop-, rock- és folkszámok szövegeit és zenei stílusjegyeit elemezve a zenék társadalmi, politikai, kulturális kontextusát kirajzoló nyilvános szövegeken keresztül vizsgálja a két fogalmat, valamint a nép, a nemzet és a hatalom viszonyát.

A kórusszínház alkotói íróként Böröcz Judit, Pálinkás Bence György, Szigeti Máté (aki a zenét is jegyzi), a karvezető az előadásban is közreműködő Fehérváry Péter, a koreográfus Vadas Zsófia Tamara voltak, a videót Ember Sári készítette. Az Éneklő fiatalok előadói Bozi Benjamin, Fehérváry Péter, Jurin Maxim, Mezei Katalin, Sokhegyi Eszter, Szilvay Máté.

Az Éneklő fiatalok a Bécsi Ünnepi Hetek egyetlen magyarországi meghívottja. A május közepén kezdődött és június 21-ig tartó összművészeti fesztivál idei kiadásán az Éneklő fiatalokon kívül egy magyar vonatkozású produkció szerepelt, a lengyel TR Warszawa előadása, a Pieces of A Woman, amelyet Wéber Kata írt, Mundruczó Kornél rendezett, az előadás dramaturgja pedig Boronkay Soma volt.

Nyitókép: Az Éneklő fiatalok alkotói és előadói. Fotó: Ember Sári