Erdélyi magyar színházak előadásai is láthatók az idei romániai Országos Színházi Fesztiválon, amelyet a koronavírus-járvány miatt online tartanak meg.

Erdélyi magyar színházak előadásai is láthatók az idei romániai Országos Színházi Fesztiválon, amelyet a koronavírus-járvány miatt online tartanak meg.

A november 22. és 29. között zajló fesztivál a legnagyobb román színházi seregszemlének számít, ahol általában megtekinthetők az előző évadban született legfontosabb belföldi produkciók. Idén a szervezők kénytelenek voltak eltérni a fesztivál megszokott struktúrájától, hiszen a válogatás során figyelembe kellett venniük az online közvetítések nyújtotta lehetőségeket és korlátokat. A seregszemle most főleg a régi fontos előadásokra fókuszál, amelyek meghatározóak voltak a román színházi életben. Ebbe a szekcióba tíz előadást válogattak be, amelyek közül négy produkció az erdélyi magyar színházaké.
Műsorra tűzik a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan című produkcióját Radu Afrim rendezését. Két előadással lesz jelen a szekcióban a Kolozsvári Állami Magyar Színház: a Tompa Gábor által rendezett Három nővérrel és az Andrei Serban által jegyzett Ványa bácsival. A válogatásból a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház sem maradt ki, amelynek a Bocsárdi László rendezte Yvonne, burgundi hercegnő című produkcióját válogatták be.
A fiatal művészekre fókuszáló, Nyugtalanság című szekcióban is van magyar produkció: a Kolozsvári Állami Magyar Színház Ibsen-előadása, a Nóra Botond Nagy rendezésében. Szintén ebben a válogatásban szerepel a nagyváradi Szigligeti Társulat Napnyugat expressz című előadása, Matei Visniec drámaíró darabja Zakariás Zalán rendezésében.
Két külföldi vendégelőadást is megtekinthet a közönség: az egyik a párizsi Chaillot Nemzeti Színház Elektra című produkciója Antoine Vitez rendezésében, a másik pedig a Giorgio Strehler által rendezett Cseresznyéskert, a milanói Teatro Piccolo produkciója.
Az előadások elérhetők a fesztivál honlapján (www.fnt.ro) a programban megadott időponttól számított 48 órán át.