fbpx

Magyar és román játékfilmek a marosvásárhelyi Alter-Native rövidfilmfesztiválon

A majdnem kilencórás versenyprogram mellett román és magyar játékfilmeket is vetítenek a marosvásárhelyi 30. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon.

A seregszemle szeptember 28. és október 2. között lesz. Első alkalommal vetítik Erdélyben Fazakas Péter A játszma című filmjét, amely Bergendy Péter A vizsga című 2011-es alkotásának tizenegy évvel később elkészült folytatása. Megnézheti a közönség Pálfi György Mindörökké című filmjét, amely Tar Sándor A mi utcánk kötetének egyik novellája alapján készült. Műsorra tűzték a fesztivál szervezői Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első nagyjátékfilmjét, a Legjobb tudomásom szerint című alkotást is, amelyben a marosvásárhelyi születésű Bodolai Balázs játssza az egyik főszerepet.     

Megtalálható a programban Vékes Csaba és Olt Tamás Korai menyegző című munkája. Levetítik a 30. Alter-Native programjában a nagyváradi születésű Demian József Éjjeli őrjárat című magyar–román koprodukcióját, amely egy színházi társulat egyetlen éjszakájának történetét meséli el.     

Megnézhetik a filmkedvelők a Makulátlan (Imaculat) című román filmet. A fesztivál zsűrijének egyik tagja, Monica Stan és George Chiper-Lillemark rendezte alkotás tavaly három kitüntetéssel tért vissza a Velencei Filmfesztiválról. A 30. Alter-Native zsűrije egy másik tagjának, Andrei Hutuleacnak a filmje, a #dogpoopgirl is szerepel a játékfilmes programban, akárcsak Anca Damian animációs musicalje, A sziget (Insula).     

Ezek mellett megnézheti a közönség a Melegvizek országa című magyar–szlovák–norvég–német filmet Igor Buharov és Ivan Buharov rendezésében, Kis Hajni Külön falka című filmjét, Szakonyi Noémi Hat hét című alkotását és a Kilakoltatás című Fazekas Máté-filmet. Ugyanakkor Csibi László kolozsvári rendező A szocializmus hátsó bejárata című nemrég elkészült dokumentumfilmje, valamint a Dolhai Attila Szétszakítottak című drámája alapján készült zenés tévéfilm, az Iványi Marcell rendezte Örök hűség is szerepel a programban.     

A szervezők korábban közölték, hogy az előzsűri döntése értelmében 42 kisfilm versenyezhet fesztivál nagydíjáért.

Összesen 841 rövidfilmet neveztek be, ezek közül negyvenkettőtt választottak ki, közöttük tizenkilenc kisjátékfilmet, tizenöt animációt, négy dokumentum- és négy kísérleti filmet. A beválogatott filmek tizenhét országból származnak, a legtöbb közülük – hét-hét – romániai, illetve francia gyártású, Magyarországot hat, Oroszországot öt, Észtországot pedig négy film képviseli.     

Újdonság az idén, hogy külön szekcióként meghirdették a regionális filmek versenyét,

amelyre kizárólag erdélyi alkotók nevezhettek be. A Schnedarek Ervin-díjért kilenc rövidfilm versenyez, ebből hat kisjátékfilm, egy animáció, kettő dokumentumfilm. Ezek közül kettő a nagy versenyprogramba is bekerült.

Nyitókép: Bereczky Zsolt

A rovat további cikkei