Ahogy az élet számos szegmensét, úgy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet, azaz a Zeneakadémiát is érintik az utóbbi időszakban tapasztalható gazdasági válság jelenségei. Az intézmény ennek ellenére arra törekszik, hogy biztosítani tudja mind a világszínvonalú oktatást, mind a rangos koncertéletet.

A Zeneakadémia fenntarthatóságot szem előtt tartó működésének megvalósításában számít a magyar kulturális élet képviselőinek szolidaritására és megértésére.

A rezsiköltség várhatóan sokszorosára növekszik a közeljövőben, valamint a dollár- és euróárfolyam is kedvezőtlenül alakult a tervekhez képest. Ennek következtében átszervezések válhatnak szükségessé, emellett az intézmény takarékoskodik a fűtés és az elektromos áram költségein is.

Dr. Vigh Andrea rektor hangsúlyozza: az egyetem minden oktatási formára felkészült, és rugalmasan, magas színvonalon tud tanítani mind jelenléti, mind online módon. Ezek együttesével áthidalja a nehézségeket, és minden képzési előírásnak képes megfelelni, miközben törekszik az órák személyes megtartására.

A koncertévadot érintő változások közepette több esemény elhalasztásáról született döntés, főként a külföldi együttesek és szólisták fellépéseinek lemondásáról,

ez ügyben még zajlanak a további egyeztetések.

A fókusz a neves magyar előadókra helyeződik: számos rangos hazai művész és zeneakadémiai oktató vállalt közreműködést, amelyhez az egyetem biztosítja az infrastruktúrát, így az őszi szezonban is emlékezetes koncertekkel várja közönségét a Zeneakadémia. A végleges program és a jegyértékesítés a napokban válik elérhetővé, új információk az intézmény oldalán olvashatók majd.

A 2023-ra meghirdetett programokat is áttervezi az intézmény, azok véglegesítése és a jegyárusítás megkezdése november második felétől várható.

Nyitófotó: Darabos György