A Nemzeti Filmintézet az Európai Filmakadémia (EFA) kezdeményezésére április 13-ig várja 12–14 éves fiatalok jelentkezését, akik a három jelölt film megtekintése után szavazatukkal csatlakozhatnak a „legfiatalabb” nemzetközi zsűrihez, és részt vehetnek a 2021-es Fiatalok közönségdíja (Young Audience Award) odaítélésében.

A Fiatalok közönségdíja program idén rendhagyó módon online lesz, 38 országból csatlakozhatnak résztvevők a közönségépítő kezdeményezéshez.

A Fiatalok közönségdíjára jelölt filmek 2021-ben:
Pinokkió (Pinocchio, rendező: Matteo Garrone, Olaszország/Franciaország)
Át a határon (The Crossing, rendező: Johanne Helgeland, Norvégia)
Farkasjárók (Wolfwalkers, rendezők: Tomm Moore és Ross Stewart, Írország/Luxemburg)
A jelölteket idén is kétlépcsős eljárásban választották ki.

Először egy nemzetközi bizottság jelölt nyolc filmet a legfrissebb európai termésből. A bizottság tagjai Graziella Bildesheim (producer, EFA igazgatósági tag, Olaszország), Levan Dvali (Taoba Nemzetközi Ifjúsági Filmfesztivál, Grúzia), Nicola Jones (Goldener Spatz, Németország), Dimitris Spyrou (Olympia Gyermekfilm Fesztivál, Görögország) és Annelot Tijs (Eye Film Institute, Hollandia) voltak.

A második lépésben a 13–14 éves, Fiatalok közönségdíja program egykori résztvevőiből álló zsűri, Matteo (Olaszország), Marta (Horvátország), Anissa (Egyesült Királyság), Zofia (Lengyelország) és Vasileios (Görögország) nézte meg a nyolc filmet, és választotta ki a végső versenybe kerülő hármat.

A 38 résztvevő országban az Európai Filmakadémia és a helyi együttműködő szervezetek a Fiatalok közönségdíjával lehetőségét teremtenek, hogy az ifjúság kiváló európai filmeket ismerhessen meg, és tapasztalt filmoktatók irányításával megvitathassák a látottakat, így kapcsolatba léphessenek kortársaikkal.

A 2021-es legjobb európai ifjúsági filmért járó Fiatalok közönségdíját több ezer tizenéves szavazata dönti majd el. A nyertest április 25-én online díjátadó ünnepségen hirdetik ki, melynek házigazdája egy korábbi Fiatalok közönségdíja zsűritag, Ivana Noa (Belgium) lesz.

Az ünnepséget élőben közvetíti a yaa.europeanfilmawards.eu portál, amely további információkat is kínál a jelölt filmekről és a programban részt vevő helyszínekről. A Nemzeti Filmintézet 2013-ban azzal a céllal csatlakozott az Európai Filmakadémia Fiatalok közönségdíja programjához, hogy népszerűsítse a közös mozizást, elősegítse a hazai fiatalok értő, tudatos és nyitott filmfogyasztóvá válását. Jelentkezés és bővebb információ a filmekről ezen az oldalon található.

Nyitókép forrása: Nemzeti Filmintézet