Csuja László és Nemes Anna közös rendezése, a Szelíd című mozifilm világpremierje január végén lesz az amerikai Sundance Filmfesztivál versenyprogramjában. A Csonka Eszter testépítő-világbajnok főszereplésével forgatott alkotás lesz az első magyar film, amely versenybe kerül az amerikai fesztiválon.

A magyar–német koprodukcióban készült film főszereplője, a Csonka Eszter által alakított Edina egy női testépítő, aki együtt él edzőjével, Ádámmal. Ahhoz, hogy megnyerjék a világbajnokságot, Edinának komoly áldozatot kell hoznia. Eközben különös kapcsolatba kerül egy titokzatos férfival. A találkozás mindent megváltoztat, amiben a nő addig hitt.

A mozifilm a Karlovy Varyban díjazott Virágvölgy rendezője, Csuja László és a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész doktorandusza, Nemes Anna közös rendezése. A rendezőpáros célja egy különleges élethelyzet bemutatása, valamint hogy a néző „testi tapasztalatokon” keresztül jusson el a főhős érzelmeihez.

A főszereplő Csonka Eszter és a párját alakító Turós György is először szerepel filmben. Turós György testépítés- és fitneszedző, a doppingmentes sport képviselője, öt világbajnokot nevelt ki. A Szelíd operatőre Nagy Zágon, aki a Kilenc hónap háború című filmben már dolgozott együtt Csuja Lászlóval, valamint Nemes Anna testépítőnőkről szóló Szép szörny című dokumentumfilmjét is ő fényképezte. A látványtervező Nyitrai Anna, a dramaturg Jakab Juli, a casting director Zabezsinszkij Éva, a vágó Csabai Attila volt.

Az NFI támogatásával készült film producerei Muhi András és Ferenczy Gábor (Focusfox Stúdió), német koproducerei Janine Jackowski, Jonas Dornbach és Maren Ade (Komplizen Film).

A Szelíd az első magyar játékfilm, amely versenybe kerül a Sundance-en.  

A meghívás rangját növeli, hogy a fesztivál évek óta az Oscar-díjak egyik legfontosabb előszobája, ahol a legnagyobb sztárok és sztárrendezők szerepelnek. „Életem legmerészebb vállalkozása volt a Szelídet elkészíteni, hatalmas megtiszteltetés a meghívás, köszönet illet mindenkit, aki segítette a létrejöttét” – nyilatkozta Csuja László.

„Fogalmam sincs, mit keresek itt, és hogy hogyan lehetséges egyáltalán ez az egész, de csodálatos” – fejezte ki örömét Nemes Anna, aki 2014-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, 2016 óta a Várfok Galéria állandó művészkörének tagja, jelenleg a Magyar Képzőművészeti Egyetem doktorandusza. Szép szörny című esszé-dokumentumfilmjét számos nemzetközi workshopon díjazták.

Csuja László 2012-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, első mozifilmje, az Inkubátor-programban készült Virágvölgy világszerte nagy siker volt a filmfesztiválokon, Karlovy Varyban elnyerte a zsűri különdíját, Palicson és Pozsonyban is díjazták. Az amatőr szereplőkkel készült, punkosan karcos road-movie elérhető a Filmio kínálatában.

Képek forrása: Vertigo Media