A teltházas első vetítés végén a közönség nagy tapssal köszöntötte a film alkotóit: Szilágyi Zsófia forgatókönyvíró-rendezőt, Szamosi Zsófia és Füredi Leó főszereplőket, Domokos Balázs operatőrt, valamint Kenesei Edina és Pataki Ági producereket.


cannes_600x393.png
Fotó: Anthonin Thuilier/AFP/Festival de Cannes Facebook-oldala

 

A Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor Programjában készült mozifilm egy háromgyerekes anya egy napját meséli el, a cselekmény nagy része így a hétköznapok rutinjára épül. Az aprólékos részetekkel realista módon bemutatott mindennapi események mögött a feszültséget a nő házassági válsága és családja szétesése miatti félelme adja, amelynek megakadályozására a napi rohanásban egyszerűen nem marad lehetősége.

 

Charles Tesson, a Kritikus Hete szekciójának válogatója szerint az Egy nap egy különleges esemény sokkja a mindennapokban, de amíg a legtöbb filmben ilyenkor a különleges eseményre helyeződik a hangsúly, Szilágyi Zsófia alkotása attól egyedi, hogy a narratíva továbbra is a mindennapok történéseire koncentrál, mert annak erejét a különleges esemény sem képes megszüntetni. ?Az Egy nap azon filmek közé tartozik, amelyek egy olyan valóságot mutatnak be, amelyről azt gondoljuk, hogy ismerjük, de ezután a film után mégsem úgy tekintünk rá, mint korábban? ? hangsúlyozta a francia filmkritikus a vetítés előtti bevezetőben.

 

Szilágy Zsófia a közönségnek elmondta, hogy egy nagyon átlagos történetet akart megfilmesíteni, amelyet egy kisgyerekes barátnőjének e-mailje ihletett, aki tízperces lebontásban leírta neki egy napját. Ennek a tanárnőként dolgozó anyának a rutinszerű napját úgy szerette volna megmutatni, hogy a néző egy pillanatig se unatkozzon.egy_nap_jelenetfoto_partnersfilm_600x257.png
Egy nap

 

A Kritikusok Hete program zsűrijének elnöke Joachim Trier norvég filmrendező. A kategória díjait május 17-én adják át, de az Egy nap versenyben van a fesztivál összes szekciójában bemutatott legjobb első filmet jutalmazó Arany Kamera-díjért is 18 másik alkotással együtt. Ezt az elismerést a fesztivál május 19-ei záróünnepségén adják át.

 

Magyar koprodukcióban készült animációs film Cannes-ban!

A magyar részvétellel készült Még egy nap élet (Another Day of Life) című animációs filmet az idei cannes-i filmfesztiválon, a különleges előadások szekcióban mutatják be május 11-én.


meg_egy_nap_elet_2_600x316.png
Még egy nap élet (Another Day of Life)

 

A film Ryszard Kapuscinski lengyel író azonos című könyvén alapul, aki újságíróként a helyszínen élte át az angolai polgárháború 1975-ös kitörését.

 

A Még egy nap élet lengyel, spanyol, német, belga és magyar koprodukcióban jött létre, forgatott film és animációs technika ötvözésével. Magyar oldalról a budapesti Puppetworks animációs filmstúdió vett részt a film elkészítésében.

 

A 71. cannes-i filmfesztivál Aszgar Farhadi iráni rendező Nyílt titok című filmjének díszbemutatójával vette kezdetét május 8-án este.

 


nyilt_titok_600x315.png
Ricardo Darin, Penélope Cruz, Aszgar Farhadi és Javier BardemFotó: Festival de Cannes Facebook-oldala

A hivatalos programban húsz másik alkotás mellett az Arany Pálmáért versenyző nyitófilm főszerepeit Penélope Cruz és Javier Bardem alakítják. Az iráni rendező, aki kétszer vehette át a legjobb idegen nyelvű filmért járó Oscar-díjat ? 2012-ben a Nader és Simin ? Egy elválás története című alkotásáért, tavaly pedig Az ügyfél című drámáért ? Spanyolországban forgatta legújabb pszichológiai thrillerét, amely a családi és erkölcsi problémák miatt válsághelyzetbe került szereplők életén keresztül vizsgálja a társadalmi és emberi kapcsolatokat.

 

További részletek a fesztiválról ITT találhatók!

Forrás: Kultúra.hu/MTI