A brnói Janáček Operában Boross Csillával a női főszerepben 2024. február 2-án mutatják be Bedřich Smetana Dalibor című zenedrámáját. Az esemény a cseh zene évének ünnepélyes megnyitója Morvaországban.

„Tragédia a bosszúvágyról, a szenvedélyes szerelemről és a politikai intrikákról – ez Smetana Daliborja. A romantikus mű ma is aktuális témákat kínál” – véli a Laurence Olivier-díjas rendező, a nemzetközi hírű Sir David Pountney. Az előadás a Janáček Opera és a Walesi Nemzeti Opera koprodukciója. A színház sajtótájékoztatóján David Pountney elmondta, hogy Dalibor történetének modern felfogását mutatja be a közönségnek. „Másodszor rendezem a Dalibort, először az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztiválon vittem színre. Kihívás, mert Smetana néhány zeneileg nagyon egyszerű ötletet igen összetett és érdekes pillanattal ötvöz. Dalibor alakja is kettős: egy kissé agresszív hős és melankolikus költő.”

A 15. században élt Kozojedy Dalibor lovag egyébként valóságos személy, aki a börtönben tanult meg hegedülni. A prágai Várban, az Aranyművesek utcája végén álló bástyát róla nevezték el. Története ihlette Wenzig és Spindler költői librettóját.

A Walesi Nemzeti Operával való rendkívüli együttműködés keretében ismét Brnóban lép fel a világhírű karmester, Tomáš Hanus is: „A közönségsikertől függően egyes operákat gyakran játszanak, míg másokat ritkán adnak elő, vagy szinte elfelejtenek. A Daliborra egyik sem vonatkozik. Nem játsszák túl sűrűn, de ha egyszer megismered, mindig visszatérsz hozzá. Csodálatos, szenvedélyes zene!”

A produkció nemzetközi sztárszereplőkkel büszkélkedhet. László király szerepében a Budapesti Wagner-napok előadásaiból jól ismert Tomasz Konieczny hallható. „A mi történetünkben a Jagelló-házból való II. Ulászlót viszonylag gyenge, flegma uralkodónak látjuk. Tétova, merengő karakter. Politikusként jelenik meg, minden gyengeségével, de minden nagyságával együtt. A zene, amelyet Smetana e szerephez komponált, pompás. A cseh nyelv, amely nekünk, lengyeleknek roppant vonzónak tűnik, tele van szépséggel” – mondja Tomasz Konieczny.

Kozojedy Dalibor szerepében a szlovák születésű Peter Berger mutatkozik be, aki a Jenůfa Lacájaként Spanyolországtól Dániáig komoly sikereket aratott. Miladaként pedig a Janáček Opera visszatérő vendége, Boross Csilla magyar szoprán lép fel. Pountney kiemelte, hogy a sztori emlékeztetheti a nézőt az igazságtalanság, a rabság és a szabadságvágy konfliktusában a Fidelio történetére. Smetana pedig, ahogy Beethoven Florestan és Leonóra számára, Dalibornak és Miladának írt nehéz bravúráriákat, amelyek népszerű koncertszámként is feltűnnek a pódiumokon.

A produkciót 2024 júniusában Smetana szülővárosában, a Litomyšl Fesztiválon is bemutatják.

Nyitóképen jelenet a Dalibor című drámából. Fotó forrása: Janáček Opera