A török–magyar bajtársiasságnak és összefogásnak emléket állító tárlatot Tilki Attila képviselő, az Országgyűlés Magyar–Török Baráti Tagozatának elnöke és Schőberl Márton, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg május 27-én.

Schőberl Márton helyettes államtitkár a Kaukázusi Frontok Múzeumában látható új állandó kiállítás megnyitóján kiemelte, hogy „a 19. század derekán, amikor a magyar forradalom és a szabadságharc katonai kudarccal végződött, az Oszmán Birodalom nyújtott elsőként menedéket a magyar emigránsoknak, így Guyon Richárdnak és Kmety Györgynek, vagyis Hursid és Iszmail pasának, akik a krími háború során Erzurumnál és Karsnál is együtt küzdöttek török bajtársaikkal”.

Magyarország Törökországot stratégiai partnerének tekinti, a két ország politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatai folyamatosan fejlődnek. „A kulturális kapcsolatok erősödését jelzi az is, hogy Rodostó, Izmit, Kütahya és Osmaniye után immár az ötödik állandó magyar kiállítást nyitjuk meg Törökország területén. Az elmúlt hónapokban tárgyalásokat kezdünk egy 2024-ben esedékes török–magyar kulturális évadról, mely tovább erősíti majd a két ország egyébként is szoros kötelékeit” – hangsúlyozta Schőberl Márton.

2019-ben született diplomáciai megállapodás arról, hogy a felek állandó kiállítást nyitnak Kars városában, emléket állítva az Oszmán Birodalomban szolgált magyar katonáknak. A kiállításon a magyar hősöket és történetüket ábrázoló arcképcsarnok mellett a török közönség most első alkalommal láthat 1848-as honvédcsákót, Kmety György díszkardját és Guyon Richárd atillájának másolatát, valamint a karsi erőd korabeli modelljét. Az 1848–49-es szabadságharc és a törökországi emigrációba kényszerülő magyarok élettörténete mellett a látogatók megismerkedhetnek az 1853–1856-os krími háború főbb eseményeivel is, így az 1855. szeptember 29-i karsi ütközet 3D-s látványképével.

A törökül, angolul és magyarul megtekinthető tárlat a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvánnyal, a Magyar Nemzeti Múzeummal és a Hadtörténeti Intézet és Múzeummal partnerségben, az isztambuli Magyar Kulturális Intézet és az ankarai magyar nagykövetség szervezésében valósult meg.

Képek forrása: Külgazdasági és Külügyminisztérium