Buzás Aliz Loki-poszterét beválogatták az EMEA Artist poster series alkotásai közé.

A Disney mindig élen járt a különleges és varázslatos látványvilágú produkciók megalkotásában. Erre az egyik legjobb példa a Loki című sorozat teljesen egyedi, a múltat és a jövőt összegyúró, időtlen látványvilága. A Marvel hivatalos angol Instagram-oldala a sorozat második évadának premierje alkalmából olyan tehetséges közép- és kelet európai grafikusokat és illusztrátorokat keresett EMEA Artist poster series programjába, akik kedvenc stílusukban megrajzolnák a sorozat plakátját és Lokit úgy, ahogy ők látják. Ebbe a kivételes körbe került bele Buzás Aliz, akinek a Disney+-on már elérhető Loki második évadához készített, art deco stílusú alkotását az oldal tegnap meg is osztotta.

A sorozat második évadának premierje alkalmából közel tíz, mozis plakátokat idéző grafika kerül fel folyamatosan a Marvel_uk hivatalos Instagram-oldalára. Ezeket melyek között a dadaista ábrázolástól kezdve a reneszánsz festményt idézőn át egészen a ’70-es évek pszichedelikus látványvilágát használó művekig mindenféle alkotás szerepel Közép- és Kelet-Európában élő alkotók készítették az EMEA Artist poster series pályázat keretében. Az ő műveik mellé került fel tegnap Buzás Aliz art deco illusztrációja. A fiatal magyar művész Loki reménytelen és nyomasztó helyzetét szerette volna bemutatni, valamint azt, hogy mennyire gyötrő tud lenni a semmiben lebegés és a bezártság érzése.

„Az alkotási folyamat elején több stílusban gondolkodtam, de végül az art deco mellett döntöttem. Nemcsak azért, mert nagyon elegánsnak és vonzónak tartom, de könnyen tudtam vele azonosulni. Inspirációként a korabeli plakátok hatottak rám, éppen ezért a poszter egyik fő alakja tulajdonképpen nem is Loki, hanem Percike, akinek narancsos színe nagy hatással volt a végső koncepcióra és nem utolsósorban a stílushoz is jól passzolt” – mesélte Aliz, akitől nem idegen Loki és a képregények világa sem.

„Elég sok kapcsolatom van a képregényes világgal, például még középiskola alatt sokszor beültünk a Szegedi Tudományegyetem Képregénytörténet nevű órájára, mert nagyon érdekelt a téma. Sőt, egy volt párom megszállottan gyűjtötte a képregényeket, járt fesztiválokra is, és ilyenkor mindig elkísértem” – mondta az illusztrátor, aki a rajzolásra úgy tekint, mint egy biztonságos helyre, ahol ő irányít. Kiskora óta úgy érzi, hogy az alkotás pihenés az agynak a rohanó hétköznapokban.

„Nagyon örülök, hogy az én alkotásomat is beválogatták, és felkerült az oldalra a többi művész rajza közé. Büszke vagyok a munkámra, mert szerettem ezt a projektet, és könnyen ment az alkotás folyamata is. A férjemnek és a barátaimnak is tetszett a rajzom, és ez nagy elismerés, mert van közöttük hatalmas Loki-fan is” – tette hozzá Aliz büszkén.

Loki a Marvel képregényes és filmes univerzumának egyik legszerethetőbb gonosz karaktere. A csínytevés istene karizmatikus, humoros, stílusos, erős, ugyanakkor kiszámíthatatlan, gyarló és remek képességekkel rendelkezik. A rajongók már eddig is szimpatizáltak vele, a Disney+ Loki sorozatának két évada alatt pedig még inkább megkedvelték. Ebben nemcsak a remek és komplex karakter, de Tom Hiddleston, Owen Wilson és az Oscar-díjas Ke Huy Quan alakítása is nagy szerepet játszott. A sorozat két évadának minden epizódja már elérhető a streamingszolgáltató kínálatában.

A képen részlet Buzás Aliz Loki-poszteréből. Forrás: Disney+