A Petőfi Kulturális Ügynökség Magyar Írórezidencia Programja 2022-ben nyitotta meg első határon túli rezidenciáját Sepsiszentgyörgyön. 2023 januárjától pedig Marosvásárhely is várja az elvonulni vágyó hazai és külföldi írókat, költőket, műfordítókat, tudósokat kéthetes időtartamtól, akár három hónapon át.

A program 2019-ben indult, jelenleg 8 magyarországi, kulturális értékekben gazdag helyszínnel büszkélkedhet. A pécsi, debreceni, vajszlói, vácrátóti, nyíregyházi, kapolcsi, pannonhalmi írórezidenciák és a Magyar FordítóHáz Alapítvánnyal kooperációban működtetett balatonfüredi Fordítóház hazai és nemzetközi viszonylatban is egyre népszerűbbek, magyar és külföldi szerzők egyaránt vendégeskedtek és tevékenykedtek már a rezidenciák valamelyikében.

A Petőfi Kulturális Ügynökség fontosnak tartja, hogy kárpát-medencei helyszínekkel is gazdagodjon a program, így Sepsiszentgyörgy után Marosvásárhely csatlakozása is hatalmas siker, hiszen a magyar kulturális élet egyik kiemelkedő városáról van szó, mely mindig is irodalmi-tudományos központ volt.

„Több mint félszáz rezidens alkotó pályázatát fogadtuk el eddig, s számos magyar író-költő mellett voltak osztrák, indiai, albán, román, koszovói, argentin, kazah, szlovén, bolgár, amerikai, egyiptomi és kirgiz vendégeink is. Az eddigi tapasztalat visszaigazolta előzetes várakozásainkat: az önkormányzatokkal vagy helyi szervezetekkel közösen működtetett rezidenciák nem csak a munkatervek megvalósításában segítik az alkotókat, hanem abban is, hogy jobban és mélyebben megismerjék az adott várost vagy régiót. Ez mást jelent, ha valaki külföldről, a világ egy távoli pontjáról érkezik: ekkor a magyar táj és szokások jelentette egzotikum kerül karnyújtásnyi közelségbe. És mást jelent, amikor egy magyar alkotó lakója lesz rövidebb-hosszabb ideig egy rezidenciát biztosító városnak – kitágul és akár újra is értelmeződik mindaz, amit az otthonáról, az országáról, hazájáról gondol valaki, és rajta keresztül heti rezidens naplójának olvasói. Az első erdélyi rezidenciáink is ezt a célt szolgálják: az élmények és tapasztalatok minél sűrűbb szövésű kulturális hálóját szövik tovább, elsősorban irodalmi eszközökkel, de minden személyes találkozással együtt is” – mondta el Pál Dániel Levente, a Petőfi Kulturális Ügynökség szakmai vezérigazgató-helyettese.

Az alkotói helyszínt a Studium Prospero Alapítvány biztosítja. A Studium HUB a város belvárosában, közösségi térként funkcionál, ahol minden igényt kielégítő, 21. századi színvonalon felszerelt szolgálati lakások, apartmanok is helyet kaptak rezidens orvosok és művészek számára. Az alapítvány vezetője, dr. Vass Levente elmondta: „Büszkeséggel tölt el, hogy 2023 januárjától mi is aktív tagjai lehetünk a Magyar Írórezidencia Programnak és támogathatjuk a tettre kész szerzőket, akik remélhetőleg termékeny heteket tölthetnek majd el vendéglakásainkban. Hiszek az alkotói elmélyülésben, így remek lehetőségnek tartom a programot, bizakodva tekintek a közös munkára mind a vendégszerzőinkkel, mind pedig a Petőfi Kulturális Ügynökséggel!” 

Az első rezidens vendég, Vass Norbert művészeti író, kritikus, szerkesztő, aki 1985-ben született Kaposváron, 2023 januárjában foglalja el alkotói helyszínét. Kisprózái, versei, tanulmányai, könyv- és kiállításkritikái 2009 óta jelennek meg különböző felületeken. Egy babonák szabályozta, elképzelt, időtlen Somogyországot bemutató novellafüzéren dolgozik, melynek legújabb történeteit 2023 januárjában immár Marosvásárhelyen vetheti papírra.

A Magyar Írórezidencia Program folyamatosan várja magyarországi szerzők jelentkezését, akik néhány hetes alkotói szabadságukat szívesen töltenék a csodás Marosvásárhelyen.

Nyitókép: Marosvásárhely központja a Közigazgatási Palotával és Kultúrpalotával. Fotó: Photononstop via AFP/Calle Montes