_d0a9335__copy__600x399.png
Vörös Zsolt jelnyelvi tolmács a Pesti Magyar Színház Valahol Európában című előadásán

?Évekkel ezelőtt a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója voltam. Ott láttunk hozzá, még csak nem is az én intenciómra, a siketek és a nagyothallók bevonásába a színházi életünkbe. Fel kellett ismernünk, hogy a valamilyen fogyatékkal élő társaink nem kevesebbek nálunk, ellenkezőleg: ugyanazok a jogok és lehetőségek illetik meg őket, mint a társadalom egyéb tagjait. De alapvető és fontos, hogy természetessé tegyük a megközelítés lehetőségeit. A nagyothallók és a siketek esetében a jelbeszédet? ? fogalmazott Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a Pesti Magyar Színház előadása, a Valahol Európában előtt.

Mint kiemelte: ?november 9-e a magyar jelnyelv napja hazánkban. Ok és lehetőség az együttlétre, az együttérzésre, az egymásra odafigyelésre. Vigyázzunk egymásra, segítsük egymást: 15 ezer társunkról van szó! A Pesti Magyar Színház fontos feladatot vállal fel, amikor a nagyothallók és a siketek színházi élményével foglalkozik? ? hangsúlyozta az államtitkár.


_d0a9223__copy__600x397.png
Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és Zalán János, a teátrum igazgatója

A Pesti Magyar Színház évek óta bizonyítja nyitottságát az akadálymentesítésre; eddig 64 tolmácsolt előadás volt látható a teátrumban.

A Tóth Cecíliával, a Pesti Magyar Színház társadalmi felelősségvállalási referensével készült interjúnk ITT olvasható, melyben többek között a jelnyelvi tolmácsolás fontosságáról és arról lehet olvasni, mi is az az audionarráció.

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára a Kontakt Tolmácsközpont megnyitóján úgy fogalmazott: a megújult tolmácsközpont a 21. század szellemében, méltó módon fogadja és segíti a siket vagy nagyothalló embereket és családtagjaikat. Kiemelte: a Sinosz munkatársai komoly munkát végeznek a siketek és nagyothallók társadalmi integrációjának előmozdításában. Segítik életminőségük javulását, ösztönzik a hazai akadálymentesítési folyamatokat. Többek közt közösségi szolgáltatásokat és színtereket biztosítanak, érdekképviseleti és érdekvédelmi feladatot látnak el, szabadidős, sport és kulturális tevékenységeket szerveznek, tanácsot adnak a munkaerő-piaci elhelyezkedésben, illetve jelnyelvi tolmácsszolgálatot is nyújtanak.

A jelnyelvi tolmácsok 2014 márciusában Budapest mellett hat vidéki városban ? Győrben, Kaposváron, Pécsett, Szegeden, Székesfehérváron és Zalaegerszegen ? kezdték meg a munkát. A megújult Kontakt Tolmácsközpont tereit modern vetítővel, hangtechnikával, oktatási eszközökkel és indukciós hurokkal is felszerelték, így alkalmas workshopok, csoportos betanítások lebonyolítására és itt tartják majd a jelnyelvi tolmácsok továbbképzését is.


_d0a9176__copy__600x400.png
Fekete Péter államtitkár mellett bal oldalon Kósa Ádám, a Sinosz elnöke

Kósa Ádám európai parlamenti képviselő, a Sinosz elnöke szerint a siketeknek és a nagyothallóknak is alapvető joguk van arra, hogy akadálymentesen tudjanak kommunikálni tolmácson keresztül, a világon mindenkivel akadálymentesen tudják tartani a kapcsolatot. A jelnyelvi tolmácsok a siketeknek, a nagyothallóknak, a siket-vakoknak és a hallóknak segítenek a kommunikációban. Kósa Ádám elmondta: a rendszert jelenleg több mint 1600 ügyfél használja, havonta átlagosan 4500 hívást fogadnak, ez havi szinten mintegy 10?11 ezer percet jelent.

A Sinosz idén első alkalommal, több helyszínen, változatos programokkal várta az érdeklődőket. Napközben szakmai kerekasztal-beszélgetést szerveztek munkáltatóknak a siketek és a nagyothallók foglalkoztatásáról, szakemberekkel vitatták meg a jelnyelv szerepét az oktatásban, egy iskolában jelnyelvhasználó családok mutatták be gyerekeknek a jelnyelvet.


_d0a9368__copy__600x392.png
Részlet a Valahol Európában című előadásból

A jelnyelv a magyar kultúra része

A Magyar Országgyűlés 2017-ben a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) kezdeményezésére a jelnyelvi törvény elfogadásának évfordulója alkalmából november 9-ét a Magyar Jelnyelv Napjává nyilvánította. A kezdeményezés elismeri és hangsúlyozza a magyar jelnyelv fontosságát, szerepét, hiszen a jelnyelv egy magyar nyelvi kisebbség elsődleges nyelve, használatának korlátlan biztosítása elősegíti, hogy a társadalom egyenrangú, egyenjogú tagjai legyenek. A kormány segíti a siket, a nagyothalló és a siketvak személyek jelnyelvi tolmácsszolgáltatáshoz való hozzáférését azzal, hogy ebben az évben is 420 millió forint támogatást nyújt 22 szervezetnek, így a jelnyelvi tolmácsszolgálatok évente 36 ezer órában tudják ingyen biztosítani a szolgáltatást.

Forrás: Kultúra.hu/MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond