A vásár mellett kerekasztal-beszélgetések, workshopok és egy kiállítás (a kArton galéria támogatásával) is színesíti majd az eseményt. A legnagyobb magyar képregénykiadók, a Nero Blanco Comix és a Képes Kiadó kiadványai mellett kapható lesz Lakatos István képregényeinek gyűjteményes kiadása Mesék az ágy alól címmel és Dudás Győző képregénykötete, a görög mitológiából merítkező Perisztaltikhoszeia is.

 

hc2016

A horror műfaj is képviseletét teszi a Deadmob (Frike Comics), a Nekronin (Original Comix) és a Below (Mariachi Comics) című kiadványok formájában, a sci-fi szerelmeseinek pedig nem szabad hagyniuk ki a Végső eljövetel című utopisztikus képregényt a ZSIGER.hu standjánál.

 

Az idei magyar képregényes szakirodalom több kiadványa is most debütál: Kertész Sándor Pókember-generációja az elmúlt 27 év magyar képregénytörténetével foglalkozik, Maksa Gyula könyve, a Képregények kultúraközi áramlatokban pedig a transzkulturális fejleményekre és a sajátos kommunikációs használatokra helyezi a hangsúlyt. Kapható lesz még a Képregényen innen és túl című kötet is, amely a Szépirodalmi Figyelő Alapítvány által szervezett, 2016-os kolozsvári konferencia előadásait gyűjti egybe.

 

Az újvidéki Symposion és a kultikus ROHAM magazin legutóbbi számait és kiadványait hozza, miközben a Vulkán galériát létrehozó Stark Attilától a tavaly megjelent Kuloland mellett számos fanzine-t és printet találnak majd a vásáron az érdeklődők. A nemzetközileg elismert grafikus, Vidák Zsolt képregényén, a Pipien Molestuson túl az Ukmukfukk Zinefesztet szervező BPZines kiadványaival is találkozhatnak a small press kiadást és a fanzine-okat kedvelők.

 

hc2016_4

Idén a szuperhősök ismét képviseltetik magukat a Kingpin Kiadón és a most debütáló Képkocka Kiadón keresztül, amelyektől megvásárolható lesz az első X-Men ? Új Nemzedék című képregénykötet is. Illetve ha valakinek még nincs meg a teljes sorozat, az ne hagyja ki a The Walking Dead standját se! Ha ez nem lenne elég, a Hungarocomixra jelenik meg a magyar olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszónő, Hosszú Katinka havonta, országos terjesztésben megjelenő képregényének, az Iron Lady-sorozatnak a legújabb füzete is.

 

Kerekasztal-beszélgetések

Az újdonságok mellett bemutatkozik a legújabb magyar történelmi képregény, a Királyok és Keresztek, amely a Los Angeles-i és a bécsi comic cont is megjárta, illetve bemutatják Kertész Sándor Pókember-generáció című könyvét, amely a magyar képregénypiac elmúlt 27 évével foglalkozik. Tapasztalatairól mesél majd Varga Tamás képregényrajzoló, aki New Yersey-ben tanulta a szakmát és színezett már címlapot a DC-nek is, valamint Simon István, a Pesti Könyv Kiadó vezetője és Nagy Krisztián fordító, akiknek két kultikus képregény magyar kiadását, a Blacksadet és az Incalt is köszönhetjük. A small press kiadásokat a Vulkán, a Symposion és a Hurrikan Press fogja képviselni, amelyek itthoni és nemzetközi tapasztalataikról és lehetőségekről fognak mesélni egy kerekasztal-beszélgetés keretében.

 

Kiállítás

A Hungarocomix nyitvatartási idejében megtekinthető lesz a tavalyi Korcsmáros Pál-díjas karikaturista, Marabu válogatott munkáiból álló kiállítás.

 

hc2016_2

Workshopok

A Hungarocomixon idén is lesz Comic Jam ismert képregényalkotók moderálásában, melynek lényege, hogy egy előzetesen elkészített elrendezésben lehet saját képregényt rajzolni, akár egyedül, akár felváltva, akár stafétaszerűen. Az InkStudyst új, 100 százalékban magyar festékmanufaktúra. A Hungarocomixon kész stencilek segítségével próbálhatják ki a látogatók ecsetes akrilfestékeiket és a beltéren is használható festékspray-ket, valamint bemutatják az ecsetfilcekbe tölthető festéküket is. A Hurrikan Press és a BPZines képregényes tematikájú workshopján a jelentkezők elsajátíthatják a kiadványkészítés alapjait és megtanulhatják a risograph nyomtatás mesterfogásait. A rendezvény támogatója, a Trans-Europe Kft. pultjánál a látogatók különböző kreatív szoftvereket és Wacom digitalizáló táblákat próbálhatnak ki.

 

Hungarocomix 2017

A magyar képregények és képregényesek napja

Időpont: 2016. december 9., 10:00 és 18:00 között

Helyszín: 1075 Budapest, Király u. 11. (K11 Művészeti és Kulturális Központ)

A program EZEN A LINKEN található.

Fotó: Dancs Enikő Bianka