tn726c406_600x400.png
Fotó: tdf.kormany.hu

A Shaping Hungary: Design in the 21st Century a formatervezés magyar törekvéseit olyan alkotásokon keresztül ismerteti meg a nagyközönséggel, mint a Paprikum fűszermalom, az Ivanka betontáska, a Becze József által megálmodott Piston rugóhúzó, a Codolagni falitükör, a Zigzag biciklisdoboz, a Hand-In-Scan Semmelweis szkenner vagy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) animációs tanszékének filmjei. A mai magyar formatervezők méltó utódai a magyar kreativitást megalapozó 20. századi generációnak ? hangsúlyozza Osvárt Judit kurátor a kiállításhoz írt ajánlójában, amelyben felidézte többek között azt is, hogy a magyar kreativitásnak köszönheti a világ a golyóstollat, a Rubik-kockát vagy a számítógép alapjául szolgáló Neumann-architektúrát is. A kurátor ezután kiemelte az ajánlóban, hogy a 21. század szintén bővelkedik olyan kreatív formatervezőkben és magyar találmányokban, szabadalmakban és formatervezett alkotásokban, melyek jelentős sikereket aratnak világszerte. Ezt hivatott bemutatni a Shaping Hungary: Design in the 21st Century című kiállítás is.

A Paprikum fűszermalom

A Paprikum fűszermalom Toronyi Péter találmánya, amelyet még egyetemi évei alatt, pontosabban végzős hallgatóként álmodott meg. A fiatal tervező úgy véli: minden nemzetnek megvan a saját formája, amely képviseli az adott nemzetet; így próbálta megkeresni Magyarország formáját is. Jelen esetben a központi motívum a paprika lett, ezért alul öblös, felül keskenyedő formát kapott a Paprikum, amely acélgolyó segítségével őröli meg nemcsak a paprikát, hanem bármilyen más fűszert is.  


Ivanka betontáska

A betonról szinte bármi eszünkbe juthatna, kivéve talán az öltözködést. Ivánka Katalin és Ivánka András házaspár azonban másként gondolkodott és megalkotta többek között az Ivanka betontáskát, amely amellett, hogy szédítően jól néz ki, igen egyedire is sikeredett. Ha pedig másként nem is, önvédelmi eszközként biztosan jól funkcionál. Táskákon kívül terveztek övet, ékszereket, sőt még egy betonruha-kollekciót is. Persze, a ruhadarabok nem teljesen betonból készültek, hiszen az elsődleges szempont a kényelem, így a páros csaknem kétévnyi szakadatlan munka után kifejlesztette az úgynevezett beton-textilt, amely anyagában hasonlít a bőrhöz, de annál jóval masszívabb.



47cf2e8998d73ff806cb142a80e27070_600x421.png
Fotó: pinterest.hu


Hand-In-Scan Semmelweis szkenner

A Hand-In-Scan rendkívül hatékony orvosi fejlesztés, melyet Húnfalvi András és Laufer Ferenc tervezett. Ugyanis még ma, a 21. században is hatalmas problémát jelent a kórházakban a higiénia, még a fejlett országokban is évente több ezer ember hal bele a fertőzések okozta szövődményekbe. E probléma megoldására fejlesztették ki a Hand-In-Scant, mely UV-fényt és digitális képalkotást használva különbözteti meg a fertőtlenített kézfelületet a fertőzöttől, így ellenőrzi közvetlenül a kézmosás után az egészségügyi dolgozókat. ?A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME), az Austrian Center for Medical Innovation and Technologyval (ACMIT), illetve a National University Hospital Singapore-ral (NUH) együttműködve kifejlesztettük a Semmelweis Scanner kézhigiéné-kontroll megoldását a kézhigiénés technika objektív kiértékelésére és ellenőrzésére? ? olvasható a Hand-In-Scan honlapján a termék ismertetője.


61tp2q3wetl._sl1205__600x379.png
Fotó: amazon.com

A tárlat Barcelonában, a Disseny Hub Kulturális Központ épületében lesz látható július 6. és 13. között. A Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Magyar Formatervezési Tanács és a MOME által létrehozott vándorkiállítás már sikerrel szerepelt Pozsonyban, Bukarestben, Moszkvában, Krakkóban, Prágában és Genfben is, sőt az I. Moszkvai Dizájn Biennále díjátadó ünnepségén különdíjjal jutalmazták a kiállítást.

Kultúra.hu/MTI