Július 8–9-én a Nemzedékek szolgálatában: 2020–2021: kihívás, kreativitás, könyvtár című gyűlés minden eseménye követhető lesz a virtuális térben.

A témaválasztás kettős értelemben is jellemző a könyvtárakra: egyrészt jelzi, hogy a könyvtárak és a könyvtárosok jelentős értékeket őriznek, amelyeket a változó időkben különféle módon, a technikai lehetőségeket kihasználva igyekeznek megtartani és rendelkezésre bocsátani. A nemzedékek szolgálatának másik vetülete, hogy az egymást követő generációk tudás- és ízlésvilága, érdeklődési köre, felkészültsége folyamatosan változik, amire rugalmasan kell reflektálnia a könyvtári szolgáltatásoknak. Ezt tapasztalhattuk meg az elmúlt másfél évben, amikor a könyvtárak hazánkban is új szerepben jelentek meg, és számos innovatív szolgáltatást indítottak. 

Az MKE 52. Vándorgyűlésén a külföldi vendégekkel és a határon túli magyar kollégákkal együtt közel hétszáz szakember vesz részt a szakma minden területéről. A kétnapos programsorozat nyitónapján többek között előadást tart Glória Pérez-Salmerón, a Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Szövetsége korábbi elnöke és Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója. A rendezvényen közel száz szakmai előadással, workshoppal várják a szervezők a résztvevőket a legaktuálisabb és legfontosabb könyvtárszakmai kérdéskörökben, kiegészítve számos érdekes kulturális és szabadidős programmal. A konferencián átadják a következő díjakat, kitüntetéseket: Fitz József könyvdíj, Magyar Könyvtárosok Egyesülete-emlékérem, Az Év Fiatal Könyvtárosa díj, Füzéki István-emlékérem, Kertész Gyula-díj. 

A vándorgyűlés minden programján ingyenesen vehetnek részt az érdeklődök, de a részvétel regisztrációhoz kötött.   

Nyitókép: az ELTE központi könyvár épülete. Fotó: Shutterstock/Andocs