Lukács András, a Győri Balett művészeti vezetője épp a napokban a milánói Scala belettegyüttese számára tanítja be a júniusban ott bemutatandó Movements to Stravinsky című koreográfiáját.

Ő az első magyar koreográfus, akinek művét bemutatják, mégpedig a La Scala Theatre Ballet előadásában, melyet a világ tíz elit balett-társulata közt tartanak nyilván.

Lukács András a Magyar Táncművészeti Főiskolán szerezte meg klasszikus balett-táncművészi diplomáját, majd Angliában, az Elmhurst Ballet Schoolban folytatta tanulmányait. Tanulmányai végeztével a Magyar Nemzeti Balett táncművészévé vált, majd William Forsythe Frankfurt Ballettjében táncolt, ezt követően a L’Opera de Lyon, később a Bécsi Nemzeti Balett szólistája lett.

Táncművészeti karrierje során végigtáncolta a klasszikus és modern balettrepertoárt. 2020 óta a Győri Balett művészeti vezetője. Koreográfiát táncolta többek között a Magyar Nemzeti Balett, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Győri Balett, a Bécsi Állami Balett, az Europaballett St. Pölten. Táncművészi és koreográfusi munkásságát a Seregi-díjjal, Márciusi Ifjak-díjjal, Europas-díjjal, Harangozó Gyula-díjjal ismerték el.

Lukács Andrással készült interjúnkat olvastad már?

Nyitókép: Lukács András. Fotók: Ashley Taylor