A MOST projekt egyszerre fejleszti a zenei infrastruktúrát, a világpiaci kapcsolatokat, illetve pótolja a támogatási programokat és a hiányzó kompetenciákat a menedzsment vagy a koncertszervezés területén.

Ez az első alkalom, hogy magyar vezetésű projekt nyert a Kreatív Európa program legnagyobb kategóriájában. A MOST keretében zenészek, menedzserek, fesztiválszervezők és városi kreatívok számára írtak ki négy pályázatot, amelyek alapján képzések, csere- és gyakornoki programok, showcase-fesztiválok segítik a balkáni régió zenészeit.

Már elérhetőek a MOST honlapján a zenészek, fesztiválok, menedzserek és városfejlesztő kezdeményezések számára kiírt pályázatok. A komplex fejlesztési program küldetése, hogy közelebb hozza a balkáni régiót az EU-hoz a bővítés előtt, négy év alatt megtöbbszörözze a térség jelenlegi világzenei export-potenciálját.

„A Balkán Európa dél-keleti felének az egyik legizgalmasabb történetével rendelkezik, ami igaz a zenéjére is. Ma a Balkánról nagyon kevés zenekar jut el nyugatabbra. Célunk, hogy a Balkán sok magas színvonalú világzenei előadója eljuthasson a világpiacra. Ezzel Magyarország közvetítő szerepét is erősíteni tudjuk a világzene területén” − fejtette ki Lelkes András, a Hangvető ügyvezető igazgatója.

A Hangvető a megálmodója és vezetője a MOST-nak, az Európai Unió Kreatív Európa Programja által kétmillió euróval támogatott projektnek. Mondik Gábor, a Kreatív Európa kultúra alprogram vezetője ennek kapcsán kiemelte: a Hangvető egy egész Európát érintő kulturális projektet irányít nagyon jelentős partnerekkel.

A Hangvető 2004 óta szervez koncerteket, fesztiválokat, képzési programokat, elsősorban nép- és világzenei, illetve jazz műfajban, és a közép- és kelet-európai terület egyik legfontosabb szereplője. A Hangvető szervezésében 2015 után 2020-ban is Budapesten rendezik meg a világzenei expót (Womex), a műfaj legfontosabb szakmai eseményét, amelyen a MOST pályázatán bejutott zenekarok közül is bemutatkozhatnak a kiválasztott előadók.