?A magyar kultúra napja nem tartozik hivatalosan a naptárban piros betűvel jelölt ünnepeink közé, de hosszú évek óta eredményesen hívja fel a figyelmet azokra a tárgyi és szellemi értékekre, amelyeket a magunkénak érzünk? ? mondta el köszöntőjében Dr. Vántsa Botond, Szigetszentmiklós alpolgármestere. Az ezen a napon történő rendezvények emlékeztetnek minket hagyományainkra, gyökereinkre, múltunkra, egyszóval a kultúránkra ? tette hozzá. Mint fogalmazott: ?A magyar kultúra olyan örökség, ami a helyünket mutatja a világban, és a jövőnket azon az úton, amelyen végre elindultunk?.

A jeles nap alkalmából Szabó József polgármester idén is kitüntetéseket adott át. A Városi Közművelődési Díjat Kissimonné Jeles Jolán, a József Attila Általános Iskola pedagógusa, a Városi Testnevelési és Sport Díjat pedig Nagy Mihály, a Sziget SC birkózója vehette át.

Azt est szónokának Doncsev Andrást, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnökét és az MTVA Kulturális Főszerkesztőségének vezetőjét kérték fel. ?Szükségünk van arra, hogy a tényleges házaink mellett egy szellemi hajlékot is emeljünk, egy közös szellemi otthont, amely megvéd a viharoktól. Szükségünk van egy olyan stratégiára, ami magyarázatot ad a világ dolgaira? ? jegyezte meg. Doncsev András a sikeresen működő Cseh Tamás programról is szólt, amelyben kiemelten fontosnak tartják, hogy megmutatkozzanak a fiatal generáció tehetségei.

A szigetszentmiklósi Városi Könyvtár és Közösségi ház a magyar kultúra napjának ünneplése mellett Cseh Tamás születésnapjáról is megemlékezett. ?Volt egy-két este? című produkciójával a Vodku fiai együttes Ujlaki Dénes Jászai Mari-díjas színművésszel közösen varázsolta el a közönséget. Az esten közreműködött még a Székely Miklós Városi Kórus Bertháty László kíséretében és a Cseh Tamás programban részt vevő tehetséges fiatal csapat, a Margaret Island zenekar.

(Fotó: Hajnal Ádám)