A két ország között a dinamikusan fejlődő gazdasági kapcsolatok és a magas szintű politikai párbeszéd, valamint a hagyományosan kiváló regionális együttműködés mellett kulturális és oktatási kapcsolatok is erősítik a jó viszonyt. Jugoszlávia felbomlásakor Magyarország az elsők között ismerte el a független, önálló Szlovéniát. Közös célunk a kétoldalú gazdasági kapcsolatok erősítése mellett a széles értelemben vett kulturális együttműködés elmélyítése.

A Balassi Intézet kiemelt szerepet játszik Magyarország kulturális diplomáciájának alakításában és a pozitív országkép közvetítésében. Koordinálja és összefogja a külföldi magyar intézetek tevékenységét, a külföldi egyetemeken működő magyar nyelvi tanszékek és lektorok munkáját. A világszerte működő intézethálózat a ljubljanai állomáshely létesítésével 22 országban 24 intézettel lesz jelen.

Bognr_Szilvia_Szokolay_Dongo_Balazs

 

A megnyitó ünnepségen fellép Bognár Szilvi (ének), Szokolay-Dongó Balázs (fúvós hangszerek) és Bolya Mátyás (kobza, citera), az intézet galériájában pedig Kaiser Ottó fotóművész Örök szerelmem, Budapest című kiállítása lesz megtekinthető.

A Magyarország Nagykövetségének Kulturális Központja - Balassi Intézet - Ljubljana olyan épületben kezdi meg működését, amely a szlovén főváros szívében helyezkedik el, így könnyen bekapcsolódhat a város kulturális vérkeringésébe. A Balassi Intézet hosszú távú célja, hogy újrapozícionálja a magyar kultúra helyzetét Szlovéniában, és kulturális téren is tovább erősítse a nagy múltra visszatekintő magyar-szlovén kétoldalú kapcsolatokat, és megszólítsa a többségi társadalom mellett élő szlovéniai magyar közösséget is.

Az intézet épületében irodák és kiszolgálóhelyiségek mellett több, kamara-kiállítások és koncertek rendezésére egyaránt alkalmas tereket alakítottak ki, melyek kiváló lehetőséget nyújtanak akár a magyar művészek szlovéniai megjelenésére, akár nemzetközi produkciók bemutatására.

A külföldi magyar intézetek a kulturális diplomácia és a pozitív országképformálás legfontosabb nemzetközi intézményei. Az intézetek célja és állami feladatként ellátandó alaptevékenysége Magyarország célkitűzéseivel összhangban a nemzeti kulturális örökség megőrzése és széles körű megismertetése, hazánk és a fogadó ország közötti kulturális diplomáciai kapcsolatok ápolása, fejlesztése. Elősegítik a kulturális és tudományos kétoldali együttműködéseket és a magyar nyelvoktatást.