A megalakulásának 40. évfordulóját idén ünneplő Kecskemét Táncegyüttes, mely számos szakmai és társadalmi kitüntetés birtokosa, itthon és külföldön is egyaránt nagy sikernek örvend. A Magyar Kulturális Napok keretében az együttes kamaracsoportja néptánc-bemutatót tartott a Balassi Intézet ? Szófiai Magyar Intézetben június 2-án. Az előadás után pedig táncházat rendeztek a magyar folklór bolgár szerelmeseinek.

 

A szófiai Nemzeti Kultúrpalotában június 3-án nyílik a szíriai származású magyar fotóművész, Bahget Iszkander Egy marék világ című kiállítása. Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mond Miroszlav Borsos, a Nemzeti Kultúrpalota megbízott igazgatója. A tárlatot Todor Csobanov, Szófia Önkormányzatának kultúráért felelős alpolgármestere nyitja meg. A művész munkásságát Doncsev Toso, író, a budapesti Bolgár Kulturális Fórum tiszteletbeli elnöke mutatja be. A megnyitón közreműködik a Kecskemét Táncegyüttes.

534520_106033379563382_492420452_n
Fotó: Kecskemét Táncegyüttes facebook

 

Bahget Iszkander 1943-ban született El-Barazinban, Szíriában. A fotóművész 1967 óta él Magyarországon, szakmáját tekintve mérnök, de hivatásának a fényképészetet tekinti. Fotózással 1968 óta foglalkozik, megannyi csoportos és egyéni kiállítás keretében mutatkozott már be. Több mint 250 alkalommal rendezett önálló tárlatot alkotásaiból.

 

Főként fekete-fehér szociofotói, portréi, a sivatagi világgal kapcsolatos tájképei, a magyar irodalom és a képzőművészet több jeles képviselőjéről készült fotográfiái ismertek. Erősen foglalkoztatja az emberi filozófia, érzékenyen érintik az emberi sorsok.