Magyar–lengyel tematikájú vagy magyar és lengyel zenei együttműködésben megvalósuló zenei albumok, koncertek megvalósítására lehet pályázni április 30-ig a Wacław Felczak Alapítványnál.

Farkas Gábor Liszt Ferenc-díjas zongoraművész. Fotó: Hartyányi Norbert/Kultúra.hu
Farkas Gábor zongoraművész. Fotó: Hartyányi Nortber / Kultúra.hu

Pályázati formától függően akár 1,3 millió forintos támogatásra jelentkezhetnek kiadók, zenészek az alapítvány honlapján keresztül. Eredményt májusban hirdetnek, a projekt megvalósítására pedig október 15-ig lesz lehetőség.

A szakmai zsűriben új tagként szerepel Bognár Szilvia énekes, akinek társai az értékelésben a korábbi évekhez hasonlóan Balázs János zongoraművész, Tóth Tibor könnyűzenei menedzser, fesztiválszervező és az alapítvány kuratóriumának tagja, Rosonczy-Kovács Mihály népzenész, a Nézőpont Intézet külügyi igazgatója lesznek.

A zenei pályázatok mellett újra elérhetők az alapítvány lengyel–magyar vagy lengyel témájú tematikus folyóiratszámok, valamint könyvek kiadását támogató pályázatai is. Utóbbiak között újdonság a lengyel rajzfilmsorozatról, a Varázsceruzáról elnevezett gyermek- és ifjúsági könyvek kiadását ösztönző pályázat.

Az elmúlt években Felczak-lemezt adott ki mások mellett Farkas Gábor zongorista, Vásáry Tamás zongoraművész, karmester, Balázs Elemér zongorista, az Emszt/Koszowski Duó, a mïus, valamint Illényi Katica is.