Az 1935-ben felavatott Monte Grappa emlékhely az első világháború olaszországi hadszínteréhez, a piavei arcvonalhoz kötődő emblematikus helyszín, ahol több mint 12 ezer olasz és több mint 10 ezer osztrák-magyar katona nyugszik.

Szeptemberben a magyar zászlót is felállíthatják az olaszországi Monte Grappa hegyen, a Sacrario Militare di Cima Grappa első világháborús emlékhelyen – közölte a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és hőskultusz igazgatósága a Facebook-oldalán. Erről egyeztetett a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkacsoportja Olaszországban partnerszervezetével, az Olasz Védelmi Minisztérium Katonai emlékezet kultúravédelmi hivatalával.

A magyar lobogó Monte Grappa emlékhelyen való elhelyezése még 2011-ben vetődött fel. A magyar indítványt 2019-ben fogadta el az olasz fél.

Az olasz katonaemlékezetben kiemelt jelentősége van a Monte Grappának. Mutatja ezt az emlékhely monumentális építménye és az, hogy a római Palazzo Venezia Nemzeti Múzeumban a csaták termében is külön megemlítik a hegyet.

Fotó: Matthias Schrader / AFP