fbpx

Az Így vagy tökéletes film díszbemutatójával indul a Magyar Mozgóképfesztivál

Szabadtéri filmvetítésekkel, koncertekkel, kiállításokkal, beszélgetésekkel és más programokkal várják a közönséget szerdától szombatig Veszprémben.

A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém–Balaton 2023 – Európa kulturális fővárosa program közös rendezvényén csaknem 90 magyar film látható Veszprém mellett Balatonfüreden és Balatonalmádiban.

Premier előtt vetítik az Ezüst medve-díjas Természetes fényt és a fesztiválon tartják a Toxikoma, az Így vagy tökéletes, a Hasadék és az Űrpiknik díszbemutatóját.

Jelenet az Űrpiknikből
Forrás: protoncinema.hu

A közönség többek között olyan művészekkel találkozhat, mint Árpa Attila, Fekete Ernő, Herendi Gábor, Kovács Lajos, Molnár Áron és Szabó Győző.

A fesztiválon koncertekkel, szabadtéri vetítésekkel, beszélgetésekkel, gyermek- és ifjúsági programokkal, kiállításokkal és gasztroprogramokkal is várják a látogatókat.

Veszprémben a Várban, a Hangvillában, az Expresszóban és az Agóra kulturális központban, Balatonfüreden a Tagore sétányon, a Vaszary-villa kertjében és a Balaton moziban, Balatonalmádiban a Wesselényi strandon elhelyezett óriás kivetítőn láthatók a legújabb magyar filmek.

A fesztivál az idén elhunyt Törőcsik Marira Maár Gyula Déryné, hol van? című filmjével emlékezik, míg Jankovics Marcellre a János vitézzel. Jancsó Miklós az idén lenne 100 éves, előtte a Veszprémben forgatott Fényes szelek vetítésével tiszteleg a fesztivál. Az 50 éves Szindbádot – amelynek rendezője, Huszárik Zoltán és főszereplője, Latinovits Zoltán 90 éve született – a felújított kópia vetítésével és gasztroprogrammal ünneplik.

Déryné, hol van?
Forrás: port.hu

A versenybe jelölt alkotásokra a legjobb mozifilm, tévéfilm, animációs, kisjátékfilm, rövidfilm és egész estés dokumentumfilm kategóriákban várják a közönség szavazatait a fesztivál weboldalán június 26-án 16 óráig. A legtöbb szavazatot elnyerő film kapja a Magyar Mozgóképfesztivál közönségdíját. A szavazók között értékes ajándékokat sorsolnak ki.

A fesztiválon való részvétel ingyenes, de védettségi igazolványhoz és regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a fesztivál honlapján lehet.

Nyitókép: Így vagy tökéletes Forrás: Nemzeti Filmintézet

A rovat további cikkei