Magyar művész alkotása áll a világörökségi helyszínű angliai Lumiere fényfesztivál középpontjában. A Durhamban vasárnapig látható, a székesegyház homlokzatára Balogh Zsolt által készített animáció központi témája az újjászületés.

Az Egyesült Királyság legnagyobb fényfesztiváljának, a durhami Lumiere-nek központi eleme a magyar művész által készített grandiózus fényfestés, amelyet a XI. században épült, UNESCO világörökségi védettség alatt álló székesegyház homlokzatára álmodott meg. A Lumiere fényfesztivált 2009 óta kétévente szervezik meg Durhamban helyi és nemzetközi művészek meghívásával. A pandémiát követően idén november 18. és 21. között, 2018 óta először tér vissza a rendszeresen több tízezres látogatói számmal megvalósuló rendezvény.

Az egész városra kiterjedő fesztivál központi eleme minden alkalommal az 1093-ban épült ikonikus katedrális grandiózus homlokzatára készült fényfestés, amelyet az idén Balogh Zsolt (Palma Studio) készített a Liszt Intézet – Londoni Magyar Kulturális Központ támogatásával.

A fesztivál ideje alatt folyamatosan látható, Szívünkben vak remény (In Our Hearts Blind Hope) című, 12 perc hosszú animáció központi témája az újjászületés.

A mű fő inspirációi a pandémia és az eltérő kultúrák novemberi, halottak napi megemlékezései. Az alkotás a helyi közösségről készült fotókkal kezdődik, amint annak tagjai gyertyát gyújtanak a székesegyházban, a végén pedig egy főnixmadár jelzi az újjászületést. A fényfestés ezáltal reflektál a jelenre, a veszteségre, a bezártságra és a sötétségre, amelyet mindnyájan elszenvedtünk, egyúttal a Lumiere fényének visszatérése a reményt is megjeleníti a város és lakosai számára. Az alkotást Richard Hammarton zeneszerző kompozíciója teszi teljessé.

Vincze Máté, az intézet igazgatója elmondta, hogy a fényfestés Angliában és az Egyesült Államokban is nagyon magyar műfaj, a kulcsszereplők között számos kiemelkedő tehetségű művész és művészcsoport található meg. Mint mondta, Angliában a sötét novemberi napok egyfajta hagyománya a fényfesztivál, és ezek közül alig találunk olyat, ahol legalább egy kis installációval nincs jelen magyar művész. „Nagy büszkeség, hogy támogathattuk Balogh Zsolt művét, amely ezek közül is a legfontosabb fesztivál központi eleme lett” – fogalmazott az intézet igazgatója, hozzátéve, hogy az Egyesült Királyság animációs úttörője szintén magyar volt, Halász János, aki brit feleségével közösen alapított Halas & Batchelor stúdióval az első egész estés brit animációs filmet készítette el.

Balogh Zsolt a londoni Royal College of Artban végzett, és dolgozott már többek között a 2012-es londoni Olimpián, a Victoria & Albert Múzeumnak, valamint a Hampton Court királyi palotának. Az általa alapított Palma Studio a magyar közönsége számára leginkább a budapesti Városligetben épülő Magyar Zene Háza részére tervezett kiállításról lehet ismert.

Fotó: Lumiere Festival/Matthew Andrews