A magyar modernizmust több kiemelt helyszínen idézik meg művészeti kiállítások, valamint könnyű- és komolyzenei koncertek. A világ egyik legismertebb és leglátogatottabb múzeuma: a Solomon R. Guggenheim Múzeum, az Alma Gallery, a Joe?s Pub @ New York Public Theater, a DROM ? világzenei klub és a National Sawdust is a hazai alkotásokat, tehetségeket mutatja be a nagyközönségnek.

 

DSC_9340_Copy

Az eseményről április 27-én tartottak sajtótájékoztatót a főtámogatók: a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Balassi Intézet, az Art Market Budapest és a Budapest Music Center. A tájékoztatót Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár nyitotta meg, aki kiemelte: a New York-i Balassi Intézetet kereste meg a Guggenheim Múzeum azzal, hogy Moholy-Nagy László-kiállításra készül. Talán kevesen tudják, hogy Guggenheim és Moholy-Nagy jó barátságban voltak, és a múzeum nagy gyűjteménnyel rendelkezik az alkotóról ? ebből készülnek most nagyszabású tárlatra ? részletezte az államtitkár. Hozzátette: arra gondoltak, hogy ez kiváló alkalom lenne arra, hogy a magyar modernizmus művészetére irányítsák a nagyváros figyelmét. Nem titkolt szándékunk, hogy a világ egyik legnagyobb kulturális központjában rendezett fesztivállal hazánk is felkerüljön a nemzetközi kulturális térképre ? mondta el Íjgyártó István.

 

DSC_9467_Copy

Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója megfogalmazta: a programok középpontjában Moholy-Nagy áll, aki a magyar modernizmus emblematikus figurája, általa felhívhatjuk a figyelmet a magyar vállalkozó kedvre, kreativitásra és nem utolsó sorban a magyar avantgárdra. A rendezvénnyel szeretnénk bizonyítani, hogy a magyar művészeti mozgalmak nem csak befogadói, hanem aktív alakítói, inspirálói is voltak a modern irányzatoknak. Azaz hazánk alkotói és műveik megkerülhetetlen részei a stílusirányzatoknak. Erre kézenfekvő példa Bartók Béla, akinek zenéje fel is csendül majd a fesztiválon ? mondta a főigazgató, aki a programokat is részletezte.

 

Kiemelte: a középpontban a Guggenheim Múzeum Future Perfect című kiállítása áll majd, amely a 70 éve elhunyt Moholy-Nagy Lászlónak állít emléket, 300 alkotáson keresztül bemutatva a magyar képzőművész, fotóművész, formatervező, tanár és gondolkodó életművét. A tárlatot május 27. és szeptember 7. között láthatja majd a nagyközönség.

 

DSC_9363_Copy

Ledényi Attila, az Art Market Budapest igazgatója a képzőművészeti programokat mutatta be. Az előzőket kiegészítve hangsúlyozta: New York a világ képzőművészeti fővárosa. A három legismertebb múzeumnak ? köztük a Guggenheimnek ? évente 10 millió látogatója van. Ebben a közegben magyar művészeti tartalommal megjelenni hatalmas lehetőség. A szervezés során két olyan művészeti ág mellett döntöttek, amely kitörést jelenthet hazánk számára ? ez pedig a fotóművészet és a kortárs zene.

 

Két fotóművészeti kiállítás lesz, mindkettő a fesztivál együttműködő partnerének, az Alma-On-Dobbin művészeti alapítványnak a galériájában: az Alma Galleryben. A 20. századi világhírű magyar mesterek ? Moholy-Nagy László, André Kertész, Martin Munkácsi, Robert Capa ? mellett hangsúlyos szerepet kapnak az amerikai és a nemzetközi közönség számára még kevésbé ismert magyar fotóművész-generációk is. A kiállításokra összesen 170 műtárgy érkezik, többek között olyan partnerek közreműködésével, mint a Magyar Fotográfiai Múzeum és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem.

 

Gőz László, a Budapest Music Center (BMC) igazgatója a zenei programokról beszélt. Mint mondta: a BMC egyik legfontosabb kihívása, hogy bemutassa a zenei modernitást, valamint maga legyen a modernitás, így a fesztivál szervezése is közel állt hozzájuk. A programban fellép Lukas Ligeti és Ifj. Kurtág György is, mindkettő elképesztő tehetség.

 

A zenei szekciót megnyitó koncerten Párniczky András vezetésével a Nigun együttes előadását hallhatják az érdeklődők, melyen Bartók Electrified című produkcióját mutatják be. A Balázs Elemér Group Bartók-programját adja elő a 15 éves jubileumi koncertkörút során. Közreműködőként fellép Tim Ries világhírű jazzszaxofonos.

 

DSC_9437_Copy

A magyar elektronikus zene hatvanas-hetvenes évekbeli képviselőinek munkáit mutatja be a Guggenheim Museum a Balassi Intézettel közösen ifj. Kurtág György zenei vezetése mellett. Pongrácz, Ligeti, Eötvös és mások darabjai csendülnek fel a múzeum központi terében, a Rotundában. Az elektronikus zenei válogatást Moholy-Nagy a zene és a vizualitás összekapcsolására törekvő írásai ihlették. Videóprojekciók fogják megfesteni a múzeum belső falait, továbbá egész este és éjjel hallgatható lesz a Magyar Rádióból indult magyar elektronikus kortárs zenéből készített válogatás. Igazi New York-i esemény lesz, egyszerre hatalmas ? már csak a tér miatt is ?, merész és kísérleti.

 

Végül a programsorozatot Ligeti György fia, Lukas Ligeti új művének ősbemutatója zárja, amelyet a Balassi Intézet felkérésére ír. Az egészestés koncerten a Bauhaus-tematika kapcsán válogatott egyéb munkái is elhangzanak a kortárs zene egyik legjelentősebb helyszínén. Ez a záróprogram egyszerre reflexió a magyar történelemre, valamint párbeszéd a kortárs művészet és a modernizmus meghatározó korszaka között.

 

A programok koordinációját a New York-i Balassi Intézet ? Magyar Kulturális Központ, a programhoz kapcsolódó diplomáciai tevékenységeket a New York-i Főkonzulátus végzi.

 

Készítette: Wéber Anikó

Fotó: Csákvári Zsigmond