Öt gyártó-tervező párossal indult el a design LAB curated by Rossana Orlandi inkubációs program, amelyben a résztvevők kinetikus csillárkollekciót, természeti és városépítészeti formákon alapuló bútorokat és magyar mítoszok és népmesék által inspirált belsőépítészeti megoldásokat fejlesztenek.

Az Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) idén is elindította inkubációs programját a nemzetközi design szektor egyik ikonjával, Rossana Orlandival együttműködésben. A design LAB curated by Rossana Orlandi program népszerű volt a pályázók körében, akik közül a szakmai zsűri öt gyártó-tervező párost választott ki annak érdekében, hogy közös munka keretében megvalósíthassák projektjüket.

Az idei év hívószavai, hogy a nemzetközi sztenderdek szerint is magas minőségű, innovatív termékek szülessenek meg, amelyekben a kulturális értékek és tradíciók is visszaköszönnek. Az MDDÜ 2020-ban azzal a céllal indította el első design LAB programját, hogy ösztönözze a kreatív szcéna szereplői közötti együttműködéseket.

Az inkubációs program minden évben eredményesen kapcsolja össze a gyártók és tervezők munkáját és teremt lehetőséget arra, hogy szakmai keretek között, magas szintű mentorálással valósíthassák meg egyedi, nemzetközi elvárásoknak is megfelelő, sorozatgyártható termékeiket. A programhoz idén csatlakozott Rossana Orlandi, aki a design LAB teljes időtartama alatt kurátori szerepet tölt be és mentorálja a párosokat.

Forintos-Szűcs Anita, a Magyar Divat & Design Ügynökség általános vezérigazgató-helyettese kiemelte: a hazai designipari szereplők és gyártói bázis erősítése érdekében fontos mérföldkő, hogy Rossana Orlandi csatlakozott a programhoz. Az együttműködés egyik előzménye, hogy az őszi Milan Design Weeken három magyar tervező nyolc terméke Rossana Orlandi Master Galériájában volt látható. „Azon túl, hogy szakmai ikonként mentorálásával folyamatosan figyelemmel kíséri a kiválasztott gyártó-tervező párosok munkáját az inkubációs programban, a részvétele nagyobb nemzetközi láthatóságot is jelent a hazai márkák számára”  - emelte ki Forintos-Szűcs Anita.

A design LAB curated by Rossana Orlandi programra először a tervezők számára nyílt meg a lehetőség a jelentkezésre, összesen 22 hazai designer adta le látványterveit, akiknek 35 termékötlete versenyezett a programba jutásért. A jelentkezési felhívás második fordulójában a gyártók az első szakasz során minősített és kiválasztott látványterveket készítő tervezőkkel közösen pályázhattak.

Rossana Orlandi vezetésével a bírálóbizottság hozott döntést a programban részt vevők köréről. A kiválasztott gyártó-tervező párosok a 360 Design Budapest kiállításon mutatták be projektterveiket. Kiemelt szempont, hogy a programban olyan termékek kerüljenek előtérbe, amelyekben a magyar kulturális örökség értékei is visszaköszönnek. Ennek jegyében a kiválasztott párosok koncepcióiban is felfedezhető az innovatív technikák és a tradíciók összhangja.

A Barlang Műhely Kft. és Studio Komok – Juhász Nobert együttműködésében az Átló projekt egy játékos geometriai kísérletezésből megszülető bútorcsaládot prezentál. A Bloomaire projekt – egy kinetikus mozgású csillárkollekció – a Lumoconcept Kft. és a Co & Co Designcommunication – Alchhabi Diána kollaborációjának eredményeképp jött létre. A Szelíd Kövek projekt a Multifelt Factory Kft. és Pócs Judit közös munkája. A bútorok és designpanelek formavilágát a tengerben csiszolt kövek ihlették, amelyek a közösségi terekben hozzájárulnak a bensőséges, de modern hangulathoz. A Nezozen Kft. és Kele Sára kollaborációja a Pontum projekt. A tömörfa bútorkollekciót Budapest hídjai inspirálták. A magyar mondabeli lények projekt Zakar Clayart Design Kft. és Abodi Dóra együttműködésével jött létre. A belsőépítészeti megoldásokat magában foglaló kollekció főszereplőit mítoszok és népmesék ihlették.

A közös munka elkezdődött, az MDDÜ még az idei évben, gyárlátogatásokon kíséri figyelemmel a program eseményeit. A párosoknak lehetőségük lesz arra, hogy Rossana Orlandi szakmai útmutatásai alapján továbbfejlesszék munkafolyamataikat. A várhatóan 2024 márciusáig tartó program során fontos cél, hogy a hazai és a nemzetközi piacon is versenyképes, fenntarthatósági és innovációs szempontból is kiemelkedő projektek valósuljanak meg.

A program hozzájárul az MDDÜ azon célkitűzéséhez, hogy a hazai design iparági szereplőinek lehetőségeit bővíteni tudja, ösztönözze az ágazat exportképességét, és olyan stratégiai együttműködéseket kössenek, amelyek kaput nyitnak a nemzetközi színtérre.

A képen Rossana Orlandi olasz kurátor. Fotó: HFDA / The Sparkle Content