Milyen koncertekre készültök mostanában?

A Fonó Budai Zeneházban március 20-án egy kiváló román hegedűssel, Ovidiu Barteş-sel és Ursui Kálmán brácsás-harmonikással adunk közös koncertet. Ovidiu Barteş különleges képviselője az erdélyi hegedülésnek, a kristálytiszta, a klasszikusokat megszégyenítő magabiztos technika és a népzene egyszerre jelentkezik nála. A népzene tudósaként és előadóművészként is rendkívül elismert. Bátran állíthatom, hogy szakmailag a Hungarian FolkEmbassy egyik legfontosabb koncertjére készülünk. Igazi kuriózum, és nem csak azok számára lehet érdekes, akik szeretik a népzenét. Soós András, a művészeti vezetőnk már nagyon rég óta figyeli őt, a felvételei pedig közkézen keringenek a népzenésztársadalomban, de a jazzisták is ismerik a nevét. Aki látta a TranSylvánia című filmet vagy ismeri Palya Bea Tchiki Tchniki című számát, már hallotta őt muzsikálni. Én személyesen szeptemberben vettem fel vele a kapcsolatot Kolozsváron. Meg voltam illetődve, de ő nagyon közvetlen és kedves volt annak ellenére, hogy vadidegenként mutatkoztam be. Mutattam néhány felvételt a zenekarunkról, majd jelezte, hogy szívesen dolgozna velünk. A Fonó Budai Zeneház és Horváth László igazgató úr személyes segítségének is köszönhetjük, hogy ez létrejöhetett. A műsort már egyeztettük, szerdán érkezik hozzánk.


dscf85171_450x330.png
A Hungarian FolkEmbassy és közreműködőik a milánói Castello Sforzesco előtt

Ti pedig most érkeztetek Milánóból?

A hétvégén a milánói expó magyar pavilonja mutatkozott be. Nagyon örültünk, hogy az autentikus népzene érdemesnek találtatott arra, hogy a programsorozat egyik zászlóshajója legyen. Két napon keresztül koncerteket adtunk és megtáncoltattuk az olasz közönséget, de a legfontosabb programpont a március 14-ei sajtónak szánt bemutatkozásunk volt, amikor Sebestyén Mártával, Szabó Zoltán fúvóssal - és ami igazi különlegesség volt - Csorba László történésszel, a Nemzeti Múzeum főigazgatójával tartottunk közös zenei előadást az olasz-magyar kapcsolatokról.

Hogy fogadta a műsort az olasz közönség?

Nagyon tetszett nekik. Itt a történészi vénám is elő tudott jönni, hiszen a szakdolgozatomat pont az 1848/49-es szabadságharc Olasz Légiójából írtam. A műsorra pedig kiválogattam olyan olasz sorkatonákat, honvédeket, akik Milánó környékéről származtak és magyar zászló alatt harcoltak, ami aktuális is volt a március 15-ei bemutatkozáshoz. Egy tucat nevet, valamint Alessandro Monti ezredes magyarokhoz intézett búcsúlevelét felolvastunk, közben a háttérben szólt egy bonchidai katonakísérő, ez nagyon meghatotta az olasz közönséget.

Nagyon sokrétű a tevékenységetek. Táncházak, koncertek, kultúrblog, szabadegyetem. Hogyan tudjátok ezt összehangolni?

Mi egy zenekar köré felépülő informális kulturális diplomáciai intézményt próbálunk felépíteni. Természetesen elsősorban zenészek vagyunk, de kettős hivatástudattal rendelkezünk. Ezt bizonyítja a milánói út is vagy a lengyel-magyar barátság keretében tervezett koncertünk: a zenével segítjük a mindenkori formális magyar diplomáciát. A másik szegmens pedig a táncházmozgalom és az értelmiség viszonyának a szorosabbra fűzése. Ezt a célt szolgálja a kéthetente megrendezett szabadegyetemünk a Téli Kertem Kávézóban, illetve a kultúrblogunk, amely egyelőre ad-hoc módon jelenik meg, de ezt is szeretnénk rendszeresíteni a jövőben. Szalai Luca és Megl Lilla kollégáim nagyon sokat segítenek ebben a sokrétű feladatrendeszerben, többek között a kultúrdiplomáciai kapcsolatok építésében. Az alapkoncepció az volt, hogy az európai kultúra Kárpát-medencére bízott részét úgy tudjuk képviselni, hogy arra Madridtól Londonig mindenki büszke lehessen. És hogy bebizonyítsuk: a magyar népzene bármelyik színpadon megállja a helyét.

Miért jelentkeztetek a Cseh Tamás Programba?

Kiváló lehetőségnek tartottuk, hiszen a program arra ad lehetőséget, hogy el tudjuk készíteni azokat az alapvető bemutatkozó marketinganyagokat, amelyeket egyébként nagyon nehéz, de szükséges egy kezdő zenekarnak előteremteni. Ennek a jelentősége felbecsülhetetlen. Arra pedig külön büszkék vagyunk, hogy 200 zenekarból választottak ki bennünket, ezzel is visszaigazolást kaptunk, hogy igenis van érdeklődés az autentikus, feldolgozás nélküli népzenére. A médiaérdeklődés is megnövekedett irántunk, például ennek köszönhetjük, hogy most itt beszélgetünk. Tóth Tibor a mentorunk, akivel nagyon jó a kapcsolatunk. Olyanfajta szakmai tudással rendelkezik, amely műfajtól függetlenül nagyon hasznos számunkra. Szándékosan olyasvalakit szerettünk volna, aki nem a saját kultúrkörünkből érkezik, hiszen innen azok, akik becsülik a FolkEmbassy hivatását, már eddig is sokat segítettek nekünk (többek között említhetem Sebestyén Mártát, Agócs Gergelyt, Boross Sándort, Horváth Lászlót, Gryllus Dánielt, Kelemen Lászlót vagy Teszáry Miklóst). Tibi és kollégája Ágoston Eszter által viszont új látószögből is vizsgálhatjuk a feladatainkat.

És mi következik a pénteki koncert után?

Már a következő napon, 21-én játszunk Katowicében a lengyel-magyar barátság napjának a keretében. 28-29-én pedig egy kétestés táncház keretében, a Téli Kertemben indítjuk azt a crowdfunding kampányunkat, amellyel a hamarosan megjelenő népzenei karaoke DVD-nket segítjük. A DVD után hozzálátunk első albumunk rögzítéséhez. Illetve már most szeretettel hívunk mindenkit az idei jubileumi Művészetek Völgyére, amelyen a FolkEmbassyre egy szép feladat fog hárulni. De remélem, hogy először pénteken látogatnak el minél többen a Fonóba.

Egy kis ízelítő Ovidiu Barteş muzsikájából: