A Londoni Magyar Kulturális Központ hagyományos adventi koncertjén idén a brit királyi család számára sem ismeretlen Pál István Szalonna és bandája varázsol ünnepi hangulatot.

Advent harmadik vasárnapján, helyi idő szerint este hat órakor csendülnek fel a hagyományos magyar karácsonyi dallamok, egyenesen a Gödöllői Királyi Kastély díszterméből. A Liszt Ferenc-díjas magyar érdemes művész és zenekara nem először képez kulturális hidat a brit és a magyar közösségek között. 

2006-ban a Magyar Köztársaság küldöttjeiként részt vettek az Egyesült Királyság 1956-os díszünnepségén olyan kiváló művészek társaságában, mint az Oscar-díjas Jeremy Irons, Vásáry Tamás zongoraművész és a Grammy-díjas népdalénekes, Sebestyén Márta. A műsor után személyesen gratulált többek között Károly walesi herceg és Margaret Thatcher volt angol miniszterelnök. A királyi család azóta több alkalommal meghívta őket, legutóbb Károly herceg 70. születésnapi partiján zenéltek.

„Bár idén a világ másra figyel, nekünk, magyaroknak 2020 a nemzeti összetartozás éve is. Számos olyan programot szerveztünk idén, amely összekapcsolja az anyaországi magyarokat, a történelmi magyar közösségeket határainkon túl és a nagy-britanniai magyar diaszpórát. Erre a rendezvénysorozatra teszi fel a koronát Szalonna és bandája. A koronavírus-járvány miatt sajnos élőben nem lehetnek velünk, de előnye is van a helyzetnek, ugyanis a koncert így egy este helyett az év teljes hátralévő részében élvezhető lesz, a felvétel pedig az impozáns, gyönyörűen felújított gödöllői kastélyban készülhetett el” – mondta el Vincze Máté, a Londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója.

A koncertet a Londoni Magyar Kulturális Központ Facebook- és YouTube-csatornáján mutatják be, és december 13-át követően is elérhető marad.

Képek forrása: Pál István Szalonna és bandája