A magyar nyelv napja alkalmából rendezett gálaesten először Juhász Judit, az Anyanyelv Ápolók Szövetségének elnöke üdvözölte a vendégeket egy Kisfaludy Sándor idézettel: ?Nem a föld, nem a folyók tartják össze a nemzetet, hanem a nyelv.? Az elnökasszony azokat köszöntötte, akik számára különösen fontos a magyar nyelv ügye.

 

Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára megnyitó beszédében anyanyelvünk sokszínűségéről, és a benne rejlő közösségteremtő erőről beszélt.

?Erre az erőre nagyon is szükségünk van korunkban, mert ez belső összetartozásunk, magyar identitásunk egyik legerősebb fundamentuma?- mondta el az államtitkár, aki a nyelvjárások megőrzésének fontosságára is felhívta a figyelmet, hiszen azok a társadalmi változások hatására egyre jobban eltűnnek az életünkből.

?Pedig a nyelvhasználat sokszínűsége, tájankénti változékonysága és az ebben rejlő értékek mindannyiunkat gazdagabbá tesznek. A magyar nyelv szépségeire és változatosságára hívja fel a figyelmet a mai gálaest, hiszen a Kárpát-medence magyar közösségének nyelvjárásain szólalnak meg a rendezvény előadói?- fogalmazott.

 nyelvnapja

Az Országgyűlés 2011. szeptember 26-án fogadta el azt a határozatot, melynek értelmében november 13-át a magyar nyelv napjává nyilvánították, annak emlékére, hogy 1844-ben V. Ferdinánd magyar király ezen a napon szentesítette a magyar nyelvet hivatalossá tevő törvényt.

 

Ennek apropóján köszöntötte a magyar nyelv napját az Anyanyelvápolók Szövetsége is, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap, valamint a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával létrejövő gálaesten.