fbpx

Magyar nyelvű operát komponál Eötvös Péter

A Magyar Állami Operaház évadnyitó társulati ülésén jártunk.

A Magyar Állami Operaházban mutatják be majd Eötvös Péter első magyar nyelvű operáját – mondta Ókovács Szilveszter. A főigazgató az évadnyitó társulati ülésen beszélt béremelésről, digitális adatbázisról és az épületfelújításokról. Úgy tűnik: az Andrássy úti épületet csak 2021 őszén adhatják át a nagyközönségnek, az Eiffel Műhelyház játszóhelye pedig jövő tavasztól üzemel majd.

Az Eiffel Műhelyház
Ókovács Szilveszter a Kultúra.hu kérdésére elmondta:

megállapodtak Eötvös Péterrel egy magyar nyelvű operáról szóló felkérésről, a művet 2023 őszén tűzik műsorra az Andrássy úti épületben. A főigazgató hozzátette: a következő négy évadban sorra játsszák majd kortárs magyar alkotók operáit: elsőként Gyöngyösi Levente AMester és Margaritáját, majd Vajda János, Madarász Iván és Eötvös Péter alkotásait. Ugyan Ókovács Szilveszter nem akarta elárulni, melyik magyar próza ihleti a világhírű zeneszerző művét, Eötvös Péter korábban már beszélt arról, hogy Krasznahorkai László regényei, hosszú mondatszerkezetei kiválóan alkalmasak operalibrettónak.

Az évadnyitó társulati ülésen kiderült:

az Eiffel Műhelyház 2020 tavaszán nyithatja meg kapuit,

a nyári próbaüzem során felmerült hiányosságokat még nem tudták orvosolni. Az Opera Vagyonkezelő Kft. igazgatója elmondta: az Andrássy úti Ybl-palota felújítása várhatóan csak 2021 szeptemberére készül el.

Sághi Attila, az Opera Vagyonkezelő Kft. igazgatója a Kultúra.hu-nak azt mondta: az Andrássy úti épület esetében akadnak nyitott kérdések, mivel a teljes restaurátori feltárás még nem történt meg, és vannak kisebb viták a művészettörténészek és restaurátorok között, amelyeket rendezni kell. Szerződésmódosításokra is szükség van – tette hozzá. Hangsúlyozta: a rekonstrukcióhoz szükséges pénzügyi forrás rendelkezésükre áll.

Ókovács Szilveszter
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A magyar kulturális terület legnagyobb intézménye az Operaház, amelynek jövője kiemelten fontos a magyar kormány számára – fogalmazott Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár.

Ókovács Szilveszter a társulatnak arról beszélt: nehéz helyzetben van a Magyar Állami Operaház, az Ybl-palota bezárásakor kilenc hónapra tervezték a felújítást, most azonban

már több mint két éve tart a beruházás, és lehet, hogy még ugyanennyi hátravan.

A főigazgató hozzátette, hogy az Eiffel Műhelyház átadásának csúszása miatt az őszre tervezett előadásaikat törölniük kellett, az átadás után viszont, tavasszal várhatóan javulni fog a társulat helyzete.

Hangsúlyozta: januártól mindenképpen béremelésbe kezdenek, bár egyelőre nincs meg rá a plusz fedezet. De ha szükséges, a működési költségekből faragnak le. Úgy vélte, ha ebben a törékeny helyzetben az Operaház alkalmazottainak „megbicsaklik a hite”, és sztrájkba kezdenek, akkor „nagyon sok minden elveszhet”.

Az eseményen operai tagságának 50. évfordulója alkalmából köszöntötték Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmestert, az Operaház mesterművészét.

Az ülésen bemutatták az Operaház új internetes adatbázisának bétaverzióját.

A DigiTár az intézmény történetéből több mint 53 ezer előadást, 6300 személyt és 5000 fényképes és más dokumentumot tesz elérhetővé és kutathatóvá. Az adatbázis az opera.hu internetes oldalon keresztül érhető el.

A 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előhangjaként meghirdetett Keresztény Évadban új színrevitelben láthatjuk Wagner Parsifal és Verdi Don Carlos című alkotását.

Mozart Szöktetés a szerájból című művével debütál operarendezőként Vecsei H. Miklós, Szinetár Miklós pedig szimfonikus hangszerelésben viszi színre az István, a király operaváltozatát.

Anger Ferenc rendezésében készül Händel Messiásának mozarti átirata, Bach Krisztus-kantátáiból Horváth Csaba készít monodramatikus adaptációt. A premierek között szerepel Jake Heggie Ments meg, uram! című műve és a már említett A Mester és Margaréta operamusical. Karol Wojtyla – a későbbi II. János Pál pápa – Az aranyműves boltja című prózai oratóriumát Szikora János rendezi.

A Magyar Nemzeti Balett 50 év után Michael Messerer koreográfiájával mutatja be a Laurencia című egész estét előadását. Először lesz látható Magyarországon Wayne McGregor darabja, a Chroma – emelte ki az eseményen Solymosi Tamás balettigazgató. A premierek között lesz Venekei Mariann Tűzmadarak koreográfiája és a Kreol, kreál című, egyfelvonásos darabokat felvonultató est.

A nyitóképen Eötvös Péter. Fotó: Csibi Szilvia

A rovat további cikkei