A budapesti Hudec-hagyatékból nyílik kiállítás a sanghaji Történeti Múzeumban február 2-án, a tárlat a budapesti Hudec Kulturális Alapítvány együttműködésével valósul meg. A Stereoscopic Notes, Urban Landscape – László Hudec and Modern Shanghai című kiállítás Hudec László építész életútját és – a kínai metropolisz mai arculatát is meghatározó – munkásságát mutatja be. 

Hudecz_sajathaza_ebedlo
Hudec saját házának ebédlője

Hugyecz László 1893-ban Besztercebányán született. Édesanyja magyar volt, apja szlovák, ő maga mindkettőnek vallotta magát, nevét külföldre távozása után használta – nagyapja után – az egyszerűbb Hudec formában. Építési vállalkozó apja, aki a millenniumi földalatti építésében is részt vett, már gyerekként bevonta a munkába, így fia is ezt a pályát választotta. 1914-ben kapott építészdiplomát a József Nádor Műegyetemen, de a világháború kitörése megakadályozta a hazai pályakezdést. Két év frontszolgálat után megsebesült és orosz hadifogságba esett. Szibériában nyelvismeretének és szakmai tudásának hála mérnökként foglalkoztatták.

Hudecz_diplomaterv_1914
Diplomaterve 1914-ből

1918 májusában a dán Vöröskereszt hadirokkant-vonatával indították haza, de miután a szerelvény hosszú ideig vesztegelt a kínai határ közelében, a helyzetét egyre reménytelenebbnek látó Hudec néhány társával együtt elkötött egy vasúti hajtányt, és Kínába menekült. 1918 októberében hamis papírokkal érkezett meg a nyüzsgő kikötővárosba, Sanghajba, ahol az általa már beszélt féltucatnyi nyelv mellé kínaiul is megtanult. Ekkor indult közel 30 évig tartó fantasztikus karrierje, amelynek során a Távol-Kelet legdinamikusabban fejlődő, kozmopolita világvárosának építészeti arculatát mindmáig meghatározó épületeket emelt, elképesztő stílusgazdagságban és a legmagasabb műszaki színvonalon.

Park_Holet_Sanghaj
Park Hotel

Sanghajban máig nagy tiszteletnek örvend. 2016-ban megszervezték az Ikonikus Sanghaj – amikor a művészet találkozik Hudeccel című kiállítást. A mostani, Stereoscopic Notes, Urban Landscape – László Hudec and Modern Shanghai című tárlat a modern Sanghaj megszületését és annak alkotóit mutatja be, kiemelve Hudec munkásságát, akinek a 25 milliós városban csaknem 60 épülete ma is áll és funkcionál.

A sanghaji kiállításon a kínai közönség először fogja látni az alapítvány archívumának legértékesebb darabjait, valamint a magyarországi, kanadai és amerikai Hudec-leszármazottak által adományozott, az építészhez kötődő személyes tárgyakat is.

Hudecz_Laszlo
Hudec László 1934 körül

A múzeumnak gazdag saját gyűjteménye van, de az építészhez kapcsolódó eredeti tárgyakkal eddig nem rendelkezett, ezért felkérték a Hudec Kulturális Alapítványt, hogy válogasson a budapesti hagyaték ritkaságaiból a tárlatra. Így a kiállításon szerepelni fog Hudec két portfólió albuma, amelyet az építész maga állított össze legfontosabb projektjeiről, továbbá családi fényképek, levelek, az építész saját fotói, személyes tárgyai is.

A múzeumban egy interaktív óriás érintőképernyő segítségével mutatják be az archívum digitálisan feldolgozott részét. A kiállítás megnyitóján Hudec László magyarországi rokona, Csejdy Virág adja át a múzeumnak adományozott tárgyakat.

Normandia_Apartments
Normandia Apartments

A Sanghajt és Hudecet bemutató kiállítás az időszak egyik szimbolikus épületében, az egykori Shanghai Race Clubban, a Park Hoteltől 500 méterre várja a látogatókat május 5-ig. A Hudec Kulturális Alapítvány célja, hogy a kiállítást elhozza a magyar közönségnek is.