Az Együttműködés a közösségekért című magyarországi projekt célja egy négyemeletes épület átalakításával multifunkcionális tér létrehozása Budapest egyik régi ipari területén.

Új Európai Bauhaus 2022. Fotó: Új Európai Bauhaus/Európai Bizottság
Fotó: Új Európai Bauhaus/Európai Bizottság

Az Új Európai Bauhaus (ÚEB), az Európai Bizottság által 2021-ben elindított, szakterületeken átívelő kezdeményezés szorosan kapcsolódik az Európai Zöld Megállapodáshoz, és alulról építkező projektek révén platformot biztosít a kísérletezéshez, az egymáshoz kapcsolódáshoz és a pozitív változásokhoz. Az elsősorban az életterek átalakítására összpontosító Új Európai Bauhaus hidat teremt a tudomány és a technológia, a művészet és a kultúra világa között olyan innovatív megoldásokkal, amelyek környezetbarátak és mindenki számára elérhetőek.

Az Európai Bizottság második alkalommal rendezi meg az Új Európai Bauhaus Fesztivált április 9–13. között a brüsszeli Cinquantenaire parkban, valamint a Művészeti és Történeti Múzeumban. A fesztivál három fő pillér: a Fórum, a Vásár és az Ünnep köré épül. A programok közt interaktív előadások, workshopok, kiállítások és művészeti bemutatók egyaránt helyet kapnak.

A Fórum pillérben előadások, panelbeszélgetések és viták lesznek, ezek az ÚEB értékrendjének különböző oldalait járják körül neves előadók részvételével a tudomány és technológia, a kultúra és oktatás, a regionális és helyi fejlesztések, valamint a nemzetközi perspektívák témaköreiben. Építészek, művészek, tudósok és klímaaktivisták is bekapcsolódnak a párbeszédbe a tudomány, a technológia, a kultúra, az oktatás és a globális fejlődés különböző nézőpontjainak bemutatásával. Az előadásokat online is közvetítik, így azok világszerte követhetőek lesznek.

A Vásár keretében több mint hetven innovátor kiállítását tekintheti meg a közönség. Olyan projekteket mutatnak be, amelyek a fenntarthatóbb és igazságosabb jövő iránti egyre sürgetőbb igényre keresik a választ. A látogatók bemutatók és interaktív élmények segítségével ismerhetik meg a legégetőbb társadalmi és környezetvédelmi problémákra adott újszerű megoldásokat.

Az Ünnep részeként kultúra, művészet és szórakozás találkozik: mindez a kreativitásról, az innovációról és a sokszínűségről szól. A közönség tánc-, színházi és zenei előadások részese lehet a világ minden tájáról érkező művészekkel, de bepillantást nyerhet a tudományos kísérletek és az értékteremtő újrahasznosító műhelyek világába is.

Az idei Új Európai Bauhaus Fesztivál része lesz a rangos Új Európai Bauhaus Díj átadó ünnepsége is, melyre negyedik alkalommal kerül sor. A díjakat négy kategóriában ítélik oda: Újrakapcsolódás a természettel; Az összetartozás érzésének visszanyerése; A legrászorultabb helyek és emberek előtérbe helyezése; A hosszú távú, életciklus-alapú gondolkodás szükségessége az ipari ökoszisztémában. A verseny utolsó szakaszában ötven döntős pályázó indul, közülük húszat összesen 390 ezer euróval jutalmaznak. A közönség is részt vehet a szavazásban, amelynek során kategóriánként egy-egy győztest választanak ki.

A 2024-es ÚEB-díjak olyan régiókra is kiemelt figyelmet fordítanak, amelyek intenzív társadalmi-gazdasági problémákkal küzdenek, valamint ahol a legnagyobb kihívást jelenti a szén-dioxid-semlegességre való áttérés. A díjak negyedét ezért olyan projekteknek és ötleteknek ítélik oda, amelyek pozitív átalakulást hozhatnak e régiók számára.

A magyar pályázatról itt található információ.