fbpx

Magyar projekt kapta az Európai Bűnmegelőzési Konferencia rangos díját

Az Art-ravaló képzés a legjobb közép-kelet-európai kezdeményezés lett a konferencián, európai összesítésben a negyedik helyen.

Decemberben tartották Prágában a European Crime Prevention Award and Best Practice 2022 (Európai Bűnmegelőzési Díj 2022) nemzetközi eseményét, amelyre Európa országaiból összesen 17 projekt érkezett. Magyarországot a Szubjektív Értékek Alapítvány és a Faktor Terminál Egyesület közös szociális-művészeti projektje, a hátrányos helyzetű, illetve gyermekvédelemben nevelkedett fiatal felnőttek számára életre hívott és ötödik éve sikeresen működő Art-ravaló képviselte. A díjátadón a magyar projekt a negyedik díjat kapta. Az első helyen Svédország, a másodikon Hollandia, a harmadikon pedig Dánia által delegált projektet ismertek el. Az Art-ravaló projektet a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatja.

A projektben a fiatalok kilenc hónapig felnőttképzésben regisztrált művészeti és pályaorientációs képzésben vesznek részt. A művészeti tevékenységen keresztül személyiségfejlesztésre, hosszabb távon pedig a pozitív jövő- és énkép kialakítására nyílik mód, ami elősegíti a társadalmi beilleszkedést és a későbbi sikeres munkavállalást is.

A program része a színházművészeti képzés, életvezetési tanácsadás, élménypedagógiai műhelyek,

valamint sor kerül a fiatalok gazdasági alapismereteinek fejlesztésére, egyéni pályaorientációs tanácsadó programra és személyre szabott coachingra is. Fontosak a kortárs csoporttal való rendszeres találkozások és a kulturális horizont tágítása színház- és múzeumlátogatásokon keresztül. A fiatalok ingyenes szállást, ellátást és helyi közlekedési bérletet kapnak, valamint pályaválasztásukat segítő felnőttképzési tanfolyamokon vehetnek részt és három hónapig tartó munkahelyi tapasztalatokat is szereznek szakmai gyakorlat formájában. A projektben való részvétel ingyenes.

A konferenciára beküldött videó

„Állami gondoskodásból érkező fiatalokkal dolgozunk, akik sok esetben családban nőttek fel, tehát nevelőszülők gondoskodásával, de sokszor mire hozzánk elkerülnek, már akár 10–15 családot megjártak. Mi gyakran az utolsó és egyben az első lépés is vagyunk a számukra. De nemcsak ezeket a fiatalokat vesszük fel, számtalanszor nagyon szép nevelői háttérrel bíró állami gondoskodásból érkező fiatalok is vannak nálunk.

Komplex csoportot építünk minden évben, akik nagyon jól kiegészítik egymást. Idén is van olyan, aki 2–3 év letöltendőből érkezett hozzánk, korábban volt, aki emberkereskedelemnek volt kiszolgáltatottja, vagy prosítúcióból érkezett. Nehéz szó, hogy áldozat: ezt próbáljuk minden nap, amikor együtt dolgozunk, elfelejteni, de valójában ők a társadalom áldozatai” – fogalmazott Schermann Márta, az Art-ravaló szakmai vezetője.

Nyitókép: részlet a projektet bemutató videóból. Forrás: NBT

A rovat további cikkei