fbpx

Istenek, ideák, hősök és a régészet sötét oldala

A magyar régészet napját június 2–3-án rendezik meg. Országszerte 18 intézmény csatlakozott a programsorozathoz, amelynek központi helyszíne a Magyar Nemzeti Múzeum. A régészet napja központi témája: istenek, ideák, hősök.

A Magyar Régész Szövetség szervezésében megvalósuló programsorozat sokféleképpen értelmezhető tematikája nagy szabadságot biztosít a csatlakozó intézményeknek és közösségeknek: magába foglalhatja akár egy, a régészeti kutatás által feltárt, illetve felfedezett szent hely bemutatását, szólhat egy-egy a mai és egykori közösség számára kiemelten fontos régészeti helyszínről, szakrális térről, de foglalkozhat egy különleges helyiséggel, épülettel vagy akár egy teljes lelőhellyel, településsel is. Külön hangsúlyt kaphatnak akár a településtörténet szempontjából jelentős alakok, lokális hősök, hagyományok, szakralitáshoz, valláshoz köthető események, amelyek a régmúlt korokra nyúlnak vissza, vagy akár párhuzamba állíthatók a modern kor kiemelkedő alakjaival, ideáival, szokásaival.

A június 2-ről 3-ra virradó régészet éjszakájának a mottója pedig: a régészet sötét oldala. A sötét oldal  a szervezők szerint szintén egyfajta idea, amely értelmezhető a fény/sötétség ellentétével, szerepével és szimbolikájával, a világossággal, az éjszakával, a csillagokkal, az alvilággal, a halállal, az erőszakkal, a titkokkal, a tabukkal és a szexualitással, a bűnözéssel, a félelemmel és borzongással, a mágiával, a cselszövésekkel, a háborúkkal, a természeti katasztrófákkal is. De akár az illegális tevékenységekkel kapcsolatban is várjuk a programjavaslatokat.

A Magyar Nemzeti Múzeumban mindkét napon 10 órakor elkezdődnek a programok. Az első nap folyamán többek között látványfőzéssel, viseletbemutatóval, tárlatvezetésekkel, óriás társasjátékkal és kézműves vásárral is várják az érdeklődőket. Napközben és este is lesznek koncertek. A gyerekek a kincskereső kalandban vagy múzeumpedagógia foglalkozásokban vehetnek részt. Lesz filmvetítés, a régészet éjszakája kifejezetten felnőtteknek szóló programjai pedig 18 órakor kezdődnek a Lapidáriumban. A programok ingyenesek, de egy részük regisztrációköteles.

A tavalyi római udvar után idén igazi középkori forgataggal várja az érdeklődőket a pécsi Janus Pannonius Múzeum, ahol minden korosztály megtalálhatja a számára legérdekesebb elfoglaltságot. Lesz solymászbemutató, kézműves foglalkozás és fegyverbemutató is pénteken 10 és 18, szombaton 16 és 21 óra között. A program ingyenes, de iskolai osztályok esetén regisztrációköteles.

Szombathelyen Séta az ókori Savariában címmel két séta indul június 2-án, június 3-án 15 és 18 óra között ismeretterjesztő előadások, kézműves és interaktív foglalkozások várnak minden korosztályt.

A szolnoki Damjanich János Múzeumban gladiátoriskola nyílik, és arról is lesz előadás, ki volt Nyáry Lőrinc, a vár utolsó kapitánya.

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban a magyar Indiana Jonesokat, a múzeum névadóját, Laczkó Dezső és Rhé Gyulát ismerhetik meg az érdeklődők.

A részletes programkereső itt található.

Fotó forrása: Herman Ottó Múzeum, Miskolc

A rovat további cikkei