Korosfoi-Kriesch_Aladar_plakat_
Részlet Kőrösfői Kriesch Aladár Három Gyermek című, 1905-ben készült festményéből

A gyűjteménybe frissen került be Kőrösfői Kriesch Aladár Három gyermek című, 1905-ben készült festménye, amelynek színtere az alkotó gödöllői házának kertje. A mezítlábas gyerekek bő, reform ruhát viselnek, frizurájuk hosszú, vállig érő. Megjelenésük jól tükrözi azokat a reformeszméket, amelyek jegyében a Körösfői-család élt és nevelte gyermekeit.

A gyermek mint képzőművészeti téma Körösfői-Kriesch Aladár számára jóval több volt, mint családi emlékkép. Világnézetében, értékrendszerében a családot és a gyermeket kitüntetett hely illette meg.

Marosvásárhelyen Kőrösfői több jelentős falképe látható a Kultúrpalotában, a múzeum gyűjteménye azonban eddig nem rendelkezett egyetlen festménnyel sem a művész hagyatékából.

Nagy Oszkár Nagybányai táj című, 1936-ban készített festménye kiválóan összesíti a természetábrázolásra különös hangsúlyt fektető festőiskola eszmeiségét.

A kiállítás Litteczky Endre, Tibor Ernő, Jándi Dávid és Gáll Ferenc további műveivel szemlélteti az erdélyi képzőművészet gazdag kínálatát.

Forrás: maszol.ro