Magyar művészek, a MOME kutatói is bemutatkoztak Washingtonban, a 2023-as Sound Scene hangművészeti fesztiválon.

A vasárnap zárult kétnapos nemzetközi művészeti eseményen a hangot művészet eszközeként használó interaktív installációkat mutattak be. Magyarországi résztvevőként, Kárpáti Judit Eszter és Esteban De le Torre, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Innovációs Központjának kutatói, az EJTECH stúdió alapítói vettek részt a fesztiválon, amelyen interaktív textil-hang installációjukat mutatták be.

Kárpáti Judit Eszter az MTI-nek elmondta, hogy

egy kutatás részeként fejlesztették a bemutatott installációt, egy fémszálat tartalmazó szenzorként működő textilszövetet, amely tapintásra egy hanggenerátort szólaltat meg.

„Egy textilmunka esetében a lényeg veszik el, ha nem lehet megérinteni” – fogalmazott a kutató, és hozzátette, hogy ezen alapul a bemutatott installáció is, amelyen a szövött multiszenzoros textilanyag különböző pontjait megérintve különböző hanghatások kelthetők.

Esteban de le Torre elmondta, hogy a művészeti tárgyban is megjelenő kutatásuk alkalmazott felhasználása számos területen lehetséges, de az ő munkájuk elsősorban a fejlesztésről, az anyagkutatásról szól. Beszámolt arról, hogy

a Hirshhorn Múzeum részéről érdeklődés mutatkozott az együttműködés folytatására, valamint a Berkeley Egyetem, ami zeneművészeti képzéséről ismert világszerte, szintén nyitott a további közös munkára.

A 2008 óta minden évben megrendezett washingtoni fesztivál egyben alkalmat adhat a MOME számára amerikai kapcsolatok építésére is, így az amerikai fővárosban működő George Washington Egyetemmel, és más intézmények innovációs kutatóhelyeivel is sikerült kapcsolatba kerülniük – tette hozzá Kárpáti Judit Eszter.

A Hirshhorn Múzeum, az amerikai főváros legnagyobb kortárs művészeti kiállítóhelye, része a Smithonian Intézetnek, ami az Egyesült Államok közgyűjteményeinek kezelője, és a fővárosban működő nemzeti jelentőségű múzeumokat, kutatóhelyeket tömöríti.

Fotók: Biró Dávid, Bilák Krisztina