A Sileo alkotója, Lóránt Demeter a mesterséges intelligenciáról fest realista, de alapvetően pozitív képet. Az animációs rövidfilm az egyesült államokbeli ScorpiusFesten megkapta a legjobb animációs kisfilm díját, rendezője pedig a fesztivál kiemelt filmese lett.

A Scorpius Magazin és Steffon Olsen szervezésében hatodik éve rendezik meg a Utah állambeli Park Cityben, a Sundance Filmfesztivált megelőzően a ScorpiusFestet, amelyen több műfajban, köztük kisjátékfilm, dokumentumfilm, animáció, nagyjátékfilm kategóriában versenyeznek a meghívott független filmesek.

A Sileót a budapesti Full Screen Films gyártotta, amelynek célja a science fiction és horrorfilmek spektrumának bővítése, nagyközönségnek szóló, művészi értékkel rendelkező egyedi vizuális stílusú alkotások készítése kis költségvetésből, nemzetközi piacra. Terveik közt szerepel külföldi produkciós cégekkel való együttműködés, külföldi produkciók Magyarországra hozása, akár az előkészítő szakasztól az utómunkáig.

A Sileo főszereplője egy mesterséges intelligenciával felszerelt munkásrobot, amely egy gyárban dolgozik. Ahogy időről időre javításra szorul, megfogalmazódik benne a gondolat, hány alkatrésze kicserélése után veszíti el identitását. Úgy dönt, abbahagyja a munkát, és megkeresi alkotóját, hogy kérdéseket tegyen fel neki.

A rendező, Lóránt Demeter célja a filmmel az, hogy „egy jövőbeli lehetséges világ felvázolásán keresztül elgondolkodtassa a közönséget egy sötét, de reményteljes jövőről, ahol ha az emberiség el is tűnt, az, amit magunk után hagyunk, még mindig megpróbál újraalkotni minket. A mesterséges intelligenciáról mint a korunkat egyik legjobban foglalkoztató kérdésről akartam egy realista, de alapvetően pozitív képet festeni”.

Az animációs rövidfilm több nemzetközi filmfesztiválra kapott meghívást Dél-Koreába, Venezuelába, Ausztráliába, Uruguayba, Spanyolországba, Kínába, az Egyesült Államokba. A ScorpiusFesten megkapta a legjobb animációs kisfilm díját, Lóránt Demeter pedig a fesztivál kiemelt filmese lett.

A nyitóképen egy képkocka a Sileo című filmből.