A magyar csapat a nívós hatodik helyezés mellett egy különdíjat is elhozott, nem mellesleg továbbjutott a döntőbe.

Bocuse d’Or MTI.jpg
Fodor Noel commis, Szabó László coach, Kelemen Roland séf és Dalnoki Bence csapatvezető (balról jobbra) a magyar Bocuse d'Or-csapat bemutatkozó sajtótájékoztatóján március 6-án. Fotó: Lakatos Péter / MTI

Kiemelkedően teljesített a magyar csapat a Bocuse d’Or nevű szakácsverseny európai válogatóján – számolt be róla az Index. A tavaly októberben megrendezett magyarországi döntőt Kelemen Roland nyerte, aki továbbjutott a március 19. és 20. között a norvégiai Trondheimben tartott európai fordulóra. A Kelemen vezette csapat tagjai Fodor Noel, Szabó László és Dalnoki Bence voltak.

A versenyzőknek meghatározott alapanyagokkal kellett dolgozniuk, amelyek a a vendéglátó ország hagyományos termékei közül kerültek ki. Az idei tányértéma kötelező elemei a rénszarvas és az aquavit nevű skandináv párlat voltak, a táltémáé pedig a lofoteni skrei (egy halfajta) és a røyai fésűkagyló.

Az ismeretlen alapanyagok nagy kihívást jelentettek a magyar csapatnak, végül azonban sikeresen ötvözték a skandináv gasztronómiát a magyar ízvilággal – olyannyira, hogy nemcsak hatodik helyezést értek el, de a legjobb tál különdíját is elnyerték. Eredményes szereplésük továbbjuttatta őket a döntőbe, melyet 2025 januárjában tartanak Lyonban.

A versenyt Dánia nyerte, a második helyezett Svédország, a harmadik Norvégia lett.