A k2 Színház Búcsúkoncert című darabjával a Londoni Magyar Kulturális Központ meghívására vett részt a Voila! Europe színházi fesztiválon. A Mozart Requiemjére épülő, szöveg nélküli előadást a sikeres bemutató után a független színházi előadásokat díjazó OffFest színházi díjra is jelölték.

A k2 Színház apokaliptikus előadásában a színészek egy elegáns vacsora vendégeiként éneklik a Requiem Dies Irae-szekvenciáját, miközben egyre fogy a levegő.

A magyarországi bemutató után nem sokkal tört ki a világméretű koronavírus-járvány, ami a darab abszurd-melankolikus jeleneteinek aktuális értelmezési keretet is adott.

A Voila! Europe színházi fesztivált 2012 óta rendezik meg Londonban brit és európai színházi társulatoknak. A Londoni Magyar Kulturális Központ a fesztivál szervezőivel együttműködve már másodjára hív meg magyar színházat a rendezvényre. Tavaly a StereoAkt európai identitást körüljáró European Freaks című produkciója érkezett Londonba. 

A 2020-as fesztivált a járvány miatt online tartották meg. A közös nézői élmény megteremtésére az előadásokhoz videókonferenciás közönségtalálkozókat is szerveztek. A Búcsúkoncert nagy sikert aratott a nézők körében, akik szerint az előadás „felejthetetlen és megrendítő” volt.

„A k2 darabja méltósággal mutatta be a 2020-as évet jellemző emberi szorongást, bezártságérzetet az európai kultúra egyik legfontosabb komolyzenei alkotásának segítségével. A darabot nem véletlenül jelölték a független színházi előadásokat jutalmazó OffFest díjra. Számunkra nagy öröm, hogy segíthetjük a magyar társulatok bemutatkozását Londonban” – fogalmazott Vincze Máté, a Londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója. 

A Búcsúkoncert november 9. és 22. között látható a Voila! Europe színházi fesztivál oldalán.

Az előadás beharangozója itt tekinthető meg.

Nyitókép: Búcsúkoncert, forrás: voilafestival.co.uk