A legrangosabb brit világzenei fesztivált, az EFExet a Manchester Folk Festivallal párhuzamosan rendezték meg október végén. A magyar nép- és világzenét a Hagyományok Háza mint kiemelt partnerintézmény képviselte.

Az English Folk Expo olyan jótékonysági szervezet, amely különféle projektekkel támogatja az angol népzenei szektort. Fesztiváloknak és szakmai eseményeknek adnak otthont évről évre, hogy a legígéretesebb, népzenéből táplálkozó együtteseket bemutassák a közönségnek.

A mostani eseményen a fiatal népzenész generációt képviselő Dalinda, Pengetős Trió és Ötödik Évszak a magyar népzenét különleges hangszereléssel, egyéni feldolgozásban, egyedi hangzásban, más műfajokkal ötvözve állította színpadra. Így a Muzsikás autentikus előadása mellett a hallgatóság megismerkedhetett a népzene modernebb perspektíváival is. A koncertek a zenei szakemberek és a hallgatóság körében egyaránt sikert arattak, ami további nemzetközi fellépési lehetőségeket hozhat számukra.

A Manchester Folk Festivalon megjelenés hozzájárul a kedvező Magyarország-kép kialakításához, a magyar népzenei hagyományok népszerűsítéséhez, valamint újabb partnerkapcsolatok, együttműködések létrejöttéhez.

Az Egyesült Királyság és Magyarország idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének századik évfordulóját, ebből az alkalmából további eseményeken is részt vettek a Hagyományok Háza együttesei és szakmai delegációja. Október 21-én a manchesteri magyar főkonzulátus ünnepi fogadásán a Pengetős Trió adott koncertet, október 23-án táncházat tartottak, ahol a Muzsikás együttes működött közre, valamint bemutatták Simon Broughton és Weyer Balázs Repülj, madár, repülj című, a táncházmozgalom történetét feldolgozó dokumentumfilmjét.

A háromnapos rendezvény lebonyolításában a manchesteri magyar főkonzulátus és a Londoni Magyar Kulturális Központ munkatársai is részt vettek.

Nyitókép forrása: Hagyományok Háza