fbpx

Magyar siker Berlinben

_D0A2535_Copy
A Testről és lélekről stábjának egy része a 67. Berlinalén

Utoljára 2012-ben jelenhetett meg magyar film stábja a berlini vörös szőnyegen, akkor Fliegauf Bence képviselte hazánkat, most Enyedi Ildikó és mozija teszi ugyanezt. Olyannyira, hogy a február 10-ei, reggeli sajtóvetítést követő, áradozó kritikák után az esti bemutatóra minden jegyet elkapkodott a közönség.

 

Gyönyörű képi világ, humoros történetmesélés és mindezért hatalmas siker.

Így jellemezhető a Testről és lélekről című film, amely Enyedi Ildikó legújabb rendezéseként a Berlinalén mutatkozott be. ?Szívesen olvasok verseket? ? mondta el a rendező a film inspirációjáról, és azt is elárulta a sajtótájékoztatón, hogy leginkább Nemes Nagy Ágnes versei voltak rá nagy hatással a forgatókönyvírás során. Ami tőle szokatlan módon, néhány hét alatt készült el, és később is csak apróságokat javított benne.

 

_D0A2697_Copy
Enyedi Ildikó rendező

Mi történne, ha két ember ugyanazt álmodná? ? veti fel a kérdést a mozi, amely egy vágóhídon dolgozók közt szövődő szerelemről szól. Az egyébként főként irodalommal foglalkozó Morcsányi Géza által eljátszott Endre két lábbal áll a földön, mégis megfogja őt a Borbély Alexandra megformálta különös lány, akinek szociális fóbiái miatt nagy nehézséget okoz bármilyen érzelemnyilvánítás. Míg a vágóhíd ?hús-vér? képei ezt a ridegséget erősítik a nézőben, addig a belső terek pasztell színei harmóniát sugallanak. Hasonlóan törekszik az egyensúlyra az igen szenvedélyes Endre és Marika kapcsolata, azonban annál, hogy ez sikerül-e, sokkal fontosabb kérdés, miért éppen a szenvedély és a ridegség kettőse áll a film középpontjában.

 

?A szenvedély és a sóvárgás az unalmasnak hitt emberek sajátja?

? adta meg a választ Enyedi Ildikó a 67. Berlinalén. Mint elmondta: mindenki, aki részt vett a filmben, nagyon mély érzésű. Tenki Réka színésznő ehhez kapcsolódóan megjegyezte: reméli, hogy a következő generáció olyan közegben nő fel, ahol mély érzésű emberek veszik majd körbe egymást.

 

_D0A2856_Copy
Morcsányi Géza

Igencsak érdekelte a filmvetítést követő sajtótájékoztatón az újságírókat, miként lehetett együtt dolgozni a filmben szereplő állatokkal. A két szarvast állatidomárok hozták és tanították be, és már elkészültek a forgatás nagy részével, amikor egy évet még várniuk kellett azért, hogy a téli erdei tájban tudjanak forgatni az állatokkal. A rendező elárulta: a szarvasok szabadságuk okán kerültek a filmbe. ?Olyan állatok ők, amelyek, ha nem is boldogok, de legalább szabadok? ? fogalmazott.

 

_D0A2830_Copy
Borbély Alexandra

Borbély Alexandrát az elsők között találta meg a rendező a szerepére: esetében fontos volt, hogy olyat találjanak, aki a szemeivel tud kommunikálni. ?Kevés színészi játékkal, sokkal inkább a szememmel, a frizurával, a sminkkel kellett kifejeznem Marikát, ami azért volt nagyon nehéz, mert én teljesen más típusú, expresszív ember vagyok? ? mondta Borbély Alexandra. Minimális színészi játékot követelt meg Morcsányi Gézától is a rendező, aki amatőr színészként főként magában találta meg Endrét, nem pedig eljátszotta őt ? árulta el.

További képek a Facebook-oldalunkon tekinthetők meg.

Takács Erzsébet

Fotó: Csákvári Zsigmond

A rovat további cikkei