?Megtiszteltetés a legígéretesebb tehetségek között szerepelni a Berlinalén?

Nagy lehetőség és megtiszteltetés az európai mozi legígéretesebb tehetségeit bemutató Shooting Stars (feltörekvő filmsztárok) programban szerepelni a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén ? mondta Tenki Réka a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválján február 17-én a közmédiának. A budapesti Örkény Színház társulatának tagja elmondta, hogy a szervezők alaposan felkészültek annak a tíz fiatal művésznek a munkásságából, akiket az európai filmeket világszerte népszerűsítő szervezet, az European Film Promotion (EFP) nemzetközi zsűrije beválogatott a programba. Kiemelte, hogy nagy szeretettel és tisztelettel foglalkoznak velük, és arra törekednek, hogy minél jobban megmutathassák tehetségüket.


tenkireka.jpg
Fotó: Tenki Réka Instagram-oldala

 

A fiatal színészeknek a szakmai kapcsolathálózat kiterjesztését szolgáló találkozók, fórumok egész sorát szervezték meg, így a négynapos rendezvénysorozaton bemutatkozhatnak a többi között a színészválogató ügynökségeket összefogó International Casting Directors Network (ICDN) szakembereinek. ?Négy nap alatt mindenkivel találkozhatunk, és esetleg felkelthetjük az érdeklődésüket? ? mondta Tenki Réka, kiemelve, hogy nemcsak Európában, hanem akár a tengerentúlon is megnyílhatnak kapuk az EFP kezdeményezése révén. A 21 éve minden Berlinalén megrendezett Shooting Stars programban eddig 34 országból 303 fiatal tehetséget mutattak be. Vannak közöttük ma már világszerte híres művészek, például a James Bond-filmekből is ismert Daniel Craig és a Zsivány Egyes című Csillagok háborúja-film sztárja, Riz Ahmed. Az EFP statisztikája szerint eddig tízből átlagosan nyolc kiválasztott fiatal tehetség jutott lehetőséghez nemzetközi produkciókban, miután bemutatkozott a Shooting Stars programban.

 

Tenki Réka 2008-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Már 2009-ben elnyerte a Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) a legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat, és számos rangos szakmai elismerés mellett Junior Príma díjat is kapott. Filmes pályafutása Gigor Attila A nyomozó című alkotásával kezdődött. Első főszerepét a Budapest Noir című krimiben, Gárdos Éva tavaly bemutatott rendezésében játszotta. A filmszakma egyik legtekintélyesebb nemzetközi lapja, a Variety szerkesztősége 2017-ben beválasztotta a Ten Europeans to Watch, azaz a tíz figyelemre méltó európai filmes közé. Tíz éve ő az első magyar művész, akit meghívtak a Berlinale Shooting Stars programjába.

 


201819375_1_img_fix_700x700_600x226.png
GenezisFotó: berlinale.de

?Nem az enyém, nem a tiéd, hanem mindenkié?

Nem ?cigányfilm? a Genezis, és nem a 2008?2009-es magyarországi romagyilkosságokról szól, hanem egy általános emberi problémáról és arról a reményről, hogy minden tragédia után újra lehet építeni a gonosztól megvédő erkölcsi ?tűzfalakat? ? mondta Bogdán Árpád a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (Berlinale) február 18-án, új alkotása világpremierje előtt. A Genezisben tárgyalt probléma ?nem az enyém, nem a tiéd, hanem mindenkié? ? hangsúlyozta a film rendező-forgatókönyvírója a premier előtt tartott nemzetközi sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy alkotásának témája nem köthető helyhez, országhoz vagy vidékhez. Mint mondta, azt akarta megmutatni, hogy milyen döntéseket hoznak különböző társadalmi rétegekből érkező emberek az életüket felforgató súlyos események hatására, milyen erkölcsi dilemmákkal szembesülnek és ?hogyan válnak ismét emberré?.

 

A szintén a Berlinalén bemutatott első nagyjátékfilmjéhez, a 2007-es Boldog új élethez hasonlóan a Genezis is a család, valamint a család hiányának kérdéseit vizsgálja. A reménytelenséget sugárzó első alkotáshoz képest viszont nagy különbség, hogy ?most nem a sötét mellett tettem le a voksom? ? mondta Bogdán Árpád. A Genezis nemcsak a próbatételt, hanem ?a kiutat is megmutatja?, ?az újrakezdés reményét? ábrázolja és egy olyan történetet mesél el, amelyben ?az emberek igenis meghoznak pozitív erkölcsi döntéseket, akkor is, ha nagyon nehéz, ha az egész életet átrajzolja?. Azért, mert ?szeretnék hinni egy egyetemes jóban, mint ahogy azt is tudomásul veszem, hogy létezik az egyetemes gonosz? ? mondta Bogdán Árpád.


201819375_2_img_fix_700x700_600x289.png
GenezisFotó: berlinale.de

 

A történet középpontjában egy roma kisfiú áll, aki rasszista terrortámadásban elveszíti a családját. A másik főszereplő egy sikeres ügyvédnő, aki a merénylet ügyében indított eljárás révén találkozik a fiúval, a harmadik főszereplő pedig egy titokzatos kamaszlány. Talán soha nem találkoztak volna, ha a merénylők nem rontanak rá a kisfiú családjára, de a bűncselekmény miatt összefonódik a sorsuk. A film többnyire amatőr szereplőkkel készült, a kisfiút játszó Csordás Milánnak például ez az első alakítása. Az ügyvédnőt alakító Cseh Anna Marie viszont nemcsak modellként, hanem színházi színészként és filmszínészként is ismert, szerepelt a többi között Paolo Sorrentino Ifjúság című filmjében, amely 2015-ben három kategóriában is elnyerte az Európai Filmdíjat. A művész a Genezis sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy már a forgatókönyv legelső változatának elolvasása után azonnal elvállalta a szerepet és nagyon sokat készült, például hónapokig tanulmányozta az ügyvédek munkáját. ?Nagyon közel áll a szívemhez ez a film? ? mondta.

 

Taschler Andrea producer azt emelte ki, hogy a forgatókönyvet ugyan nemzetközi együttműködéssel fejlesztették, de a finanszírozást teljes egészében magyar forrásból, a Nemzeti Filmalap támogatásával oldották meg, így a Genezis három év alatt elkészült, ami a filmgyártásban gyorsnak számít. Bogdán Árpád arról is beszélt, hogy a hangzásvilág is fontos a Genezisben, és nagy büszkeség, hogy sikerült megnyerni zeneszerzőnek Víg Mihályt, Tarr Béla filmjeinek állandó zenei munkatársát, aki rendkívüli érzékenységgel közelítette meg ?és találta el? mindazt, amit rendező-forgatókönyvíróként elgondolt. A Genezist a szerzői filmeket és innovatív zsánerfilmeket felvonultató Panorama Special szekcióban mutatták be a Berlinalén. A február 18-ai esti világpremier után még négyszer vetítik a fesztiválon. Magyarországi díszbemutatóját tavasszal, a Titanic Filmfesztiválon tartják, április 12-étől országszerte vetítik majd a magyar mozik.


berlinale_600x337.png
Fotó: variety.com

 

?Női rendezők adnak új lendületet a magyar filmnek?

Filmrendező nők egész nemzedéke ad újabb lendületet a magyar filmgyártásnak ? írta a Screen International című brit filmes szaklap a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon február 18-án megjelent számában. Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója a lapnak elmondta, hogy előrehaladott állapotban van Enyedi Ildikó új filmjének gyártása, amely Füst Milán Feleségem története című regénye alapján készül, főszereplője pedig egy világsztár, a többi között az Adéle élete 1-2. fejezet című filmből ismert francia Léa Seydoux. A Testről és lélekről című alkotásával a tavalyi Berlinalén a fődíjjal, Arany Medvével kitüntetett és Oscar-díjra jelölt Enyedi Ildikó új munkája mellett a forgatásnál tart Kocsis Ágnes Éden című alkotása is, amelyet 400 milló forinttal támogat az alap. A Friss levegő és a Pál Adrienn című filmek rendezőjének új munkája egy különös szerelmi történet, amelynek főszereplője egy harmincas évei végén járó nő, aki gyakorlatilag mindenre allergiás, ezért teljes elszigeteltségben él.

 

Emellett februári kezdettel indul egy harmadik női rendező, Felméri Cecília első mozifilmjének forgatása. A magyar-román koprodukcióban készülő Spirál egy lélektani krimi lesz, egyik főszereplője Borbély Alexandra, aki a Testről és lélekről főszerepének megformálásáért tavaly megkapta a legjobb európai színésznőnek járó Európai Filmdíjat. Az új nagyjátékfilmen dolgozó női rendezők sorában van Goda Krisztina is, aki várhatóan áprilisban kezdi forgatni a Teljesen idegenek című nagy sikerű olasz vígjáték remake változatát. A többi között a Csak szex és más semmi című alkotásáról ismert rendező BUÉK címmel készíti el ötödik mozifilmjét, amelyhez 350 millió forintos támogatást nyújt a Magyar Nemzeti Filmalap.

 

Forrás: MTI