„Intenzív és eredményes tárgyalást folytattunk a kulturális kapcsolatok számos területéről. A szerb és a magyar kultúra, történelem több ponton kapcsolódik össze, ezek megismertetése mindkét nép számára lényeges” − mondta Kásler Miklós a tárgyalást és az aláírást követően újságírók előtt.

Mint kiemelte, Magyarország és Szerbia egyaránt olyan ismeretekkel és kapacitásokkal rendelkezik a filmgyártás területén, amelyek jól hasznosíthatók mindkét ország számára. „Érintettük az elindított Hunyadi János-sorozatot, és Maja Gojkovic felajánlotta, hogy a belgrádi–nándorfehérvári vár falainál is készülhetnek jelenetek.”

A magyar tárcavezető kiemelte, hogy szó volt az előadó-művészeti kapcsolatokról, a színházak, a könnyű- és a komolyzene terén tevékenykedők együttműködéséről. Kifejtette, hogy lehetőség nyílik a Vajdaságban található műemlékek, régi kúriák, köztük a középkori aracsi pusztatemplom helyreállítására.

„Beszéltünk arról, miként tudjuk ápolni Magyarországon a szerb kultúra emlékeit, az egyházi épületeket. Belgrád és Zimony között felavattuk Hunyadi János mellszobrát, és szerb igény, hogy Budapesten állítsunk szobrot Nikola Tesla világhírű tudósnak” − sorolta Kásler Miklós.

Maja Gojkovic hangsúlyozta: példaképként tekintenek Magyarországra a filmipar területén, és számos közös alkotás jöhetne létre közös történelmükből. „A szerb filmintézet a közelmúltban tizenkét elveszettnek hitt magyar filmet fedezett fel, ezeket jelenleg másoljuk, és hamarosan Magyarország rendelkezésére bocsátjuk.”

Szó volt arról is, hogy január 13-án nyílik Újvidéken az Európa kulturális fővárosa 2022-es programsorozat. Maja Gojkovic e kérdésben megköszönte a magyar támogatást, és jelezte, hogy Szerbia is hasonló hozzáállást tanúsít magyar városok pályázatai esetén.

„Az örökségvédelem területén nagy mértékben számítunk a magyar tapasztalatokra, és felvetettük, hogy az intenzív kulturális együttműködés a Vajdaságtól és Belgrádtól délre fekvő területekre is kiterjedjen, amennyiben ezt a járványhelyzet megengedi” − mondta végül Maja Gojkovic.

Kiemelt kép: MTI