A Maladype nyolc hónapnyi kényszerpihenő után vendégjátékra indul Lengyelországba. Október 17-én mutatják be az Yvonne című előadást a XIV. Nemzetközi Gombrowicz Fesztiválon, Radomban.

Az október 10-17. között zajló, nagy múltú fesztivál az idei év legfontosabb lengyel színházi eseménye. Ezen idén egyetlen külföldi színház előadása, a Maladype Yvonne-ja lesz látható.

A XIV. Nemzetközi Gombrowicz Fesztivál célja fórumot biztosítani az író művein alapuló lengyel és külföldi színházak rendhagyó előadásainak. A radomi Powszechny Színházban idén tíz színházi műhely mutatkozik be, amelyek előadásait szakmai zsűri értékeli. A fesztivál fővédnöke az író özvegye, Rita Gombrowicz.

A fesztivál közönsége Balázs Zoltán rendezését a versenyprogram záróelőadásaként a Jan Kochanowski nevét viselő Powszechny Színház nagyszínpadán tekintheti meg.

Małgorzata Potocka, a radomi fesztivál új igazgatója – a Maladype Yvonne-ját méltatva – a fesztivál sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a budapesti alkotóműhely előadása Gombrowicz színházának teljesen új értelmezését képviseli, amely tökéletesen illeszkedik az idei fesztiválon bemutatkozó új formákat kereső rendezői megoldások sorába.

Nyitókép: jelenet az Yvonne-ból, fotó: Toldy Miklós