A DesignEuropa-díjat az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) szervezi az Olasz Szabadalmi és Védjegyhivatallal partnerségben. A díjjal a formatervezési minták és azok menedzselése terén tanúsított kiválóságot tüntetik ki a lajstromozott közösségi formatervezési minták jogosultjai körében, legyenek azok magánszemélyek, kisvállalkozások vagy nagyvállalatok ? tájékoztatta az MTI-t az EUIPO.

szonyi_anna_boomerang_bench05_0
Fotó: 5thcut Photography

Az első alkalommal átadandó díj döntőjének két kategóriájába a nemzetközi zsűri négy-négy formatervet válogatott be az EU minden részéről, de azon kívülről is. A legendás autó-formatervező, Giorgetto Giugiaro életműdíjat vehet át a milánói díjátadón.

Robin Edman zsűrielnök, a Svéd Ipari Design Alapítvány vezetője közölte: a döntősök és a győztesek kiválasztásakor többféle szempontot mérlegeltek, többek között a termékek piaci hatását, az esztétikumot, a szellemi tulajdon kezelését, a formatervezési minta társadalomra gyakorolt hatását, valamint azt, hogy a formatervezési minta miként járult hozzá a vállalat teljesítményéhez.

A DesignEuropa-díj döntőjébe az ipari kategóriában a Pulcina presszókávéfőző (gyártó: Alessi S.p.A., formatervező: Michele De Lucchi), a Raval biciklitároló (gyártó: Escofet 1886 S.A., formatervezők: Gerard Arqué és Martin Caneda), a Thule Urban Glide babakocsi (gyártó: Thule IP AB, formatervezés: házon belül, a Veryday designstúdió támogatásával) és az XDiavel motorkerékpár (gyártó: Ducati Motor Holdings S.p.A., formatervező: Ducati Design Centre) került be.

A kis- és feltörekvő vállalatok kategóriájába az Aria lámpát (gyártó: Slamp, formatervező: Zaha Hadid Design), a Flap hangelnyelő panelt (gyártó: Caimi Brevetti, formatervezők: Alberto és Francesco Meda), az IDO padot (gyártó: Szőnyi Anna) és a Mooove lámpát (gyártók: David Saupe és Aaron Rauh) válogatták be.

A EUIPO közlése szerint az IDO-t Szőnyi Anna köztéri padként tervezte meg, mindössze két alkotóelemből: fából és acélból. Értékelésében a zsűri kiemelte, hogy a termék rendkívül sokféle magatartás- és interakciós formába illeszthető bele. Az IDO olyan termék, amely a lajstromozott közösségi formatervezési minta által biztosított oltalom mellett került a fiatal formatervező rajzasztaláról a piacra ? közölte a hivatal.

Forrás: MTI