Az Eunic Berlin, az európai kulturális intézetek berlini hálózata és a Berlin Design Week április 27. és május 26. között mutatja be a Next: Young European Design című kiállítást a berlini Iparművészeti Múzeumban.

freeform.ourcollective. Fotó: Fürjes Viki
freeform.ourcollective. Fotó: Fürjes Viki

A sikeres Young Talents formátum folytatásaként a Next az évente megrendezett designfesztivál szatelitprogramjaként valósul meg. A Next olyan fiatal európai alkotókat vonultat fel, akik előremutató és fenntartható dizájnkoncepciókkal kísérleteznek. Az Eunic Berlin és a Berlin Design Week kezdeményezése lenyűgözően mutatja be, hogy az európai formatervezés miként képes befolyásolni a társadalmi változásokat, és hogyan lehet a technikai innováció katalizátora.

Alexandra Klatt, a Berlin Design Week alapítója és programigazgatója, és a Next kiállítás kurátora 11 ország – Észtország, Nagy-Britannia, Luxemburg, Szlovákia, Szlovénia, Ausztria, Lengyelország, Románia, Svájc, Ukrajna és Magyarország – harminc projektjét és tervezőjét mutatja be. A válogatás átfogó betekintést nyújt a fiatal európai tervezők sokszínű és izgalmas munkásságába.

A kiállítás magyarországi résztvevői: Miklósi Ádám, Kiss Bence Ádám (DBE Furniture), Bakos Gábor (The Concrazy)

Concrazy.JPG
Concrazy

Együttműködő szervezetek: Osztrák Kulturális Fórum, Szlovák Kulturális Intézet, Észt Nagykövetség, Collegium Hungaricum Berlin, SKICA Szlovén Kulturális Központ, Ukrán Intézet, British Council, Svájci Nagykövetség, Luxemburgi Nagykövetség, Lengyel Intézet, Román Kulturális Intézet Berlin.

Szintén a Berlin Design Weeken debütál a magyar fejlesztésű innovatív Spheres tapétakollekció a Collegium Hungaricum Berlin támogatásával.

Az olasz Tecnografica cég által gyártott egyedi művésztapéta-kollekció izgalmas kreatív kollaboráció eredménye. Különlegessége, hogy a mesterséges intelligencia felhasználásával jött létre Szauder Dávid Berlinben élő magyar médiaművész és a magyar freeform.ourcollective együttműködésében. A belsőépítész-társulás a designkultúra és képzőművészet határmezsgyéjén egyedi élményvilágok megteremtésére törekszik. A kollekció koncepciója és vizuális világa Szauder Dávid groteszk, szürreális álomvilágából kiindulva jött létre. A Spheres tematika egyes darabjai, a Lithosphere, Hidrosphere, Atmosphere, Biosphere és Thermosphere, háromféle színvariációban jöttek létre.